Crna kronika

VRHOVNI SUD ODLUČIO

Ukinuta oslobađajuća presuda Šišljagiću i Marolinu, opet će im se suditi za korupciju!

Bivšem osječko-baranjskom županu i nekadašnjem predsjedniku HDSSB-a Vladimiru Šišljagiću te pročelniku Agencije za razvoj Martinu Marolinu opet će se suditi za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti!

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Vrhovni sud, naime, ukinuo je odluku Županijskog suda u Osijeku, a kojom su Šišljagić i Marolin još u svibnju 2016. godine oslobođeni. Sudilo im se zbog optužbe za izvlačenje i prisvajanje 122 tisuće kuna iz županijske blagajne, javlja Jutarnji list.

Teretilo ih se da su pronalazili poduzetnike "od povjerenja" te im isplaćivali poticaje, nakon čega bi im oni vraćali i do 80% novca.  

Podsjetimo, kako je naš portal već pisao, u tom je slučaju osuđen "zviždač" koji je cijelu stvar prijavio USKOK-u, a bivši župan i njegov bliski suradnik Martin Marolin su nepravomoćnom prvostupanjskom presudom oslobođeni. 

Bio je to sudski presedan, koji se do tada nije dogodio ne samo u pravosuđu Republike Hrvatske, već i daleko šire.

Nepravomoćna oslobađajuća presuda Šišljagiću i bivšem pročelniku Agencije za razvoj Martinu Marolinu još svibnja 2016. godine odjeknula je poput bombe. 

Iz nje se isčitavala jasna poruka zviždačima da se ne isplati prijavljivati kaznena djela, jer je zviždač Zlatko Maksimović osuđen za nešto što sudac Barkić u obrazloženju oslobađajuće presude dvojcu Šišljagiću i Marolinu tvrdio kako se nije uopće dogodilo.

"Zli jezici" pravosudne struke u sudskom kafiću su još su istog dana na sav glas komentirali Barkićevu prvostupanjsku oslobađajuću presudu županijskom dvojcu na način kako „ta presuda neće stići ni do Čepina, te da će ju Vrhovni sud ukinuti i vratiti na ponovno suđenje.“

Vrhovni sud na sjednici održanoj u svibnju, naložio je da se ponovljeno suđenje provede pod potpuno izmijenjenim vijećem Županijskog suda u Osijeku.