Osječko-baranjska

''KOME SMETAJU BRANITELJI?''

Dan osječkih branitelja u sjeni sukoba branitelja i gradske uprave

Prije 28 godina, u vruće osječko ljeto, samo dan nakon što je tenk pregazio crvenog fiću osnovana je 106. brigada. U spomen na taj dan, ali i sve ono što su osječki branitelji učinili u Domovinskom ratu za stvaranje Hrvatske 28. lipnja obilježava se Dan osječkih branitelja. No, prisjećanje na zajedništvo branitelja iz '91., ove je godine nažalost zasjenio, čini se još jedan raskol među njima.

Piše: Republika.eu / STV

Već tradicionalno važan dio obilježavanja Dana osječkih branitelja je i Sajam braniteljskih zadruga, odnosno braniteljskog poduzetništva. No, ove godine na njemu više od polovice štandova bilo je prazno, a razlog je sukob na relaciji osječke gradske uprave i dijela branitelja. 

Prema tvrdnjama upravitelja Braniteljske zadruge "Donji grad" Vladimira Flatschera Braniteljski sajam prvo je trebao trajati tri dana, zatim su mu u gradskoj upravi tjedan dana prije održavanja rekli da će trajati dva dana, te da ne može biti na trgu Ante Starčevića. Prije tri dana, kaže Flatscher tako je i najavio na konferenciji za novinare, da bi odmah nakon nje bio pozvan u gradsku upravu gdje mu je rečeno da će sajam trajati samo jedan dan, te mu je, navodno rečeno da o tome branitelje obavijesti tek na sam dan održavanja sajma.

"Da ja prevarim branitelje, na način, tim riječima, da ih dovedem u petak ovamo i da im u petak kažem da od subote nema ništa, na što sam mu ja odgovorio nek izvoli on doći pa nek im to kaže, jer ovdje imate 30 i nešto invalida koji su hrvatski branitelji i imaju privatno poduzetništvo, odnosno braniteljsko poduzetništvo, bave se time, i da ja njih prevarim da u subotu nema sajma? Ja sam rekao ne, ne želim, ja sam napustio taj sastanak i javio pojedincima da od sajma neće biti ništa, što se vidi evo iz priloženog", kaže upravitelj Braniteljske zadruge "Donji grad" Vladimir Flatscher.

Flatscher dodaje kako je ovo došlo i sve do Ministarstva branitelja iz kojeg su navodno naredili gradu Osijeku da omogući dvodnevno održavanje sajma. To se i dogodilo, no drugom pozivu na sudjelovanje odazvalo se, kaže Flatscher tek 27 od pozvanih 57 poduzetnika branitelja. Tvrdi i kako u osječkoj gradskoj upravi prvotno nisu željeli da se organizira besplatna podjela hrane.

"To je jedna prljava igra i ja ne znam kome to smeta. Kome smetaju branitelji i kome se tu kaže, znači meni je otvoreno u lice rekao "nećete vi praviti od Osijeka socijalni slučaj." Ja sam ga pitao što to znači socijalni slučaj, pa to znači da kojekakve babe kaže sa šerpama dolaze i grabe sebi hranu i nose kući za jest. Ja sam na to odgovorio, da, vama koji imate plaću 10-15 tisuća kuna, vama to ne predstavlja ništa, ali tim ljudim možda predstavlja obrok za dva tri dana", kaže Flatscher.

Komentar na ove navode potražili su novinari od zamjenika osječkog gradonačelnika Borisa Piližote koji je tek kratko kazao kako je grad učinio sve što je mogao kako bi se sajam održao. Pred kamere nije želio već ih je uputio na predsjednika Odbora za branitelje Grada Osijeka Darka Nađa za kojega je pak Flatscher utvrdio kako nije nazočio spornim sastancima, te za kojeg je imao samo riječi pohvale. Nađ je pak kazao kako u braniteljskoj populaciji postoje pojedinci koji neprestano rade pomutnju među braniteljima.

"Ako ne žele sudjelovati u aktivnostima, nema nikakvog problema, mi nikog ne silimo da sudjeluje u tome, ali ne moraju praviti štete. Prošle godine su isto pokušali minirati sve, ove godine pokušavaju minirati, ali ja mogu poručiti svima da nikada nećemo prestati obilježavati Dan osječkih branitelja, da nikada nećemo prestati obilježavati dan kada je grad Osijek obranjen, da nikada nećemo prestati sjećati se ljudi koji su dali svoje živote za domovinu Hrvatsku", kaže predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka Darko Nađ.

Kazao je i kako je dio štandova danas prazan jer su predviđeni za podjelu hrane, te kako će sajam braniteljskog poduzetništva sutra biti održan u Ribarskoj ulici kako bi se privuklo što više posjetitelja.

No, do ovih nesretnih događanja vezanih uz Sajam braniteljskog poduzetništva sam Dan osječkih branitelja obilježen je dostojanstveno i svečano.