Ostalo

POSLJEDNJI PUTA U LIPNJU

Državni vrh složan Dan državnosti treba obilježavati 30. svibnja

Hrvatska slavi Dan državnosti u znak sjećanja na 25. lipnja 1991. kada je donesena odluka o samostalnosti i suverenosti. Međutim, moguće je da je ovo posljednja godina da Dan državnosti slavimo na današnji dan, jer su vladajući najavili vraćanje obilježavanja na 30. svibnja.

. Misa zahvalnica povodom Dana državnosti Republike Hrvatske   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Prije 28 godina Hrvatska je donijela povijesnu odluku o napuštanju Jugoslavije, čime smo 25. lipnja 1991. postali samostalna i suverena država.

Državni vrh položio je zajednički vijenac na Mirogoju kod Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja kao i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Dan državnosti, a nije mogli izbjeći pitanje treba li ga obilježavati kao ranije 30. svibnja

 "Meni je 30.5. doista onaj autentični datum kad su se dogodile promjene u Hrvatskoj i kad se počela stvarati državnost, dakle novi Ustav i sve ostalo. Znam da nije dobro mijenjati datume Dana državnosti, to malo zbunjuje i međunarodnu zajednicu, međutim, nije ga trebalo mijenjati ni prvi put. Ja sam osobno za to da se vrati 30. svibnja."

Isto misli i premijer Andrej Plenković.

"Smatram da je bila pogreška vlasti koja je nastupila nakon 2000. da se mijenjaju državni blagdani. Mislim da se većina hrvatskog naroda identificirala s 30. svibnja. Taj dan je izazivao ono ushićenje, onu emociju, konstituiranje prvog demokratski izabranog Sabora. Ne vidim ni jedan razlog zašto se to tada dogodilo, a smatram da moramo voditi računa i o novim generacijama. " Dodaje da osim tih simboličnih ima i praktičnih razloga.

Navodi šest relevantnih datuma u Hrvatskoj, 15. siječnja, 30. svibnja, 25. lipnja, 5. kolovoza, 8. listopada i 18. studenog.

"Razmišljamo o svih tih šest datuma u cjelini i kao Vlada predložit ćemo, od jeseni na dalje, jedno novo rješenje koje mislim da će biti primjerenije".

"30. svibnja je ostao duboko u sjećanjima hrvatskih ljudi", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Meni je to osobno isto najdraži datum koji se veže za te slavne dane. Volio bih da on bude Dan hrvatske državnosti, ali isto tako treba obilježavati i današnji dan i 8. listopada, jer sve su to bile etape, sve su to bile važne epizode koje su nas dovele do slobode i demokracije."

S njima se slaže i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Mislim da to nije trebalo ni mijenjati. Onog momenta kad se konstituirao Sabor, to nije trebalo dirati. To tko je radio, radio je bedastoću."

Zatim su nazočili Svetoj misi zahvalnici u Crkvi sv. Marka koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, a u 18:30 predsjednica Grabar Kitarović na Pantovčaku organizira svečani prijem.