Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

HDZ rješenje ili problem?

"Hrvatsko društvo je duboko podijeljeno, krase ga razlike koje se u modernom svijetu spominju kao arhaični pojmovi. Tako podijeljeno, malobrojno društvo idealna je žrtva korporativnih predatora i dokazuje da se interes sa pljačke pojedinca usmjerio na pljačku zajednica pa i čitavih Nacija, brojnosti kao u Hrvata. Da bi se uspješno provodila navedena pljačka potrebno je disciplinirati sistemske parazite, službe i političare", kaže među ostalim Branko Bogdanović.

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Kako je moguće da velika većina hrvatskih građana nema realnog utjecaja na odluke koje se donose i koje se direktno ocrtavaju na njihove živote u smislu provedbe zakonskih rješenja a koja su razvidno usmjerena protiv njih? Ovo nije pitanje na koje očekujem odgovor. Ovo je pitanje na koje ću pokušati odgovoriti kroz moje osobno viđenje problema.

Hrvatsko društvo je duboko podijeljeno, krase ga razlike koje se u modernom svijetu spominju kao arhaični pojmovi. Tako podijeljeno, malobrojno društvo idealna je žrtva korporativnih predatora i dokazuje da se interes sa pljačke pojedinca usmjerio na pljačku zajednica pa i čitavih Nacija, brojnosti kao u Hrvata. Da bi se uspješno provodila navedena pljačka potrebno je disciplinirati sistemske parazite, službe i političare. 

Primjećujete da ne spominjem vjerske i krim-organizacije jer one postaju nužan element kontrole masa kroz razne oblike „discipliniranja“. Sada kada su svi na neki način „disciplinirani“ pitate se i dalje kako to da padaju presude i kako to da se pred očima svih nas od pravde skrivaju i sklanjaju svi oblici kriminalaca od nasilnika do korumpiranih političara. 

Vidite, zakonska rješenja sa početka priče služe samo i jedino za zastrašivanje podčinjenih malih ljudi i za kažnjavanje odmetnutih pojedinaca, jasno da jasnije ne može biti. Kakve onda ima veze naslov ove kolumne i poruka koju vam želim prenijeti? Velike. 

Postavio sam pitanje sadašnjoj strukturi na vlasti jesu li rješenje ili problem za ovu zajednicu, znaju li se oduprijeti manipulacijama korporacija i mogu li kontrolirati stopu kriminaliteta u okvirima podnošljivog. Ovo su teme kojih se kolumnisti klone jer treba objasniti fenomenologiju neobjašnjivih sljedova čitateljima koji ne vole teorije zavjera. Svima koji su iole politički pismeni neshvatljiva je disproporcija intelekta Premijera i resornih ministara što nam govori o teškim kompromisima na koja je prvi među jednakima morao pristati slažući aktualnu Vladu. 

Može li se tako opterećen Premijer uspješno nositi sa izazovima ili nas ponovno čeka neobjašnjivi odlazak? Teško mi je temeljem činjenica koje nisu na korist ukupne Nacije donositi zaključak o brizi izabrane politike o istoj toj Naciji ali je lako primijetiti sebičnost u iskorištavanju stečenih privilegija, od strane izabranih voljom stranačkih „Voždova“. Želim ovim terminom „Vožda“ skrenuti pozornost na opasnosti nedoraslih vođa u razumijevanju globalizacijskih strategija a koje ostavljaju tragove na nepripremljena i razjedinjena Društva. Sve je više primjetna i značajna ideološka podjela hrvatskog korpusa pa je ukupna slika europskih stremljenja u smjeru brisanja identiteta pojedinaca i pretvaranja stanovnika u prosječnog konzumenta naišla na otpor konzervativne Hrvatske. Civilizacija očito ide u pravcu sukoba ideologija umjetno provociranih jer je i dalje prisutna ideja o podjeli radi lakšeg manipuliranja na globalnom planu. Europa ne zaostaje u stvaranju postmodernog društva od kojega pravi izrazito liberalno društvo bez ograničenja radi nacionalnog, vjerskog ili spolnog identiteta. Razaznaju li se ovdje utjecaji europske liberalne elite ili je ovo kraj europske ideje zajednice Nacija, zajednice Naroda, svoje sam mišljenje dao u prethodnim pisanjima gdje tvrdim da je Unija trebala ostati na zajednici ugljena i čelika. Da ne pređem lako preko stvaranja postmodernog društva i sposobnosti da se takva europska politika implementira u glasni dio izrazito konzervativnog hrvatskog društva, postavljanje pitanja u naslovu je još značajnije. Hoće li hrvatski HDZ postati rješenje ili problem za nastavak integracija Hrvatske u europsko društvo uskoro bi mogli saznati nakon raspleta sada već jasne unutarstranačke borbe za primatom. U koliko snaga postmodernog Premijera nije dovoljna da kontrolira ugrozu nastavka demokratskih promjena ovoga prostora, jačati će one snage koje smatraju da je povijest promjenjiva obzirom na poglede i razmišljanja sadašnjih retrogradnih struktura. Ne treba, dakako, gledati europski prostor kao jasno polariziran na ekstremno liberalni ili ekstremno konzervativni niti na skoro i neminovno sukobljavanje spomenutih opcija. One se u mnogo čemu nadopunjuju pa čak i u konzumiraju hedonističkih oblika ljudske pohote neki doduše javno a neki tajno u mraku institucija za moraliziranje ili kako sam na početku napisao „discipliniranje“ masa. Na kraju bez dvojbe treba ustvrditi da je Hrvatska na raskrižju gdje nas odluka vodi u ili u Tuđmanova „Bespuća“ ili u tešku borbu dokazivanja nacionalne posebnosti.

Branko Bogdanović
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.