EU

PROMJENA POLITIČKE SLIKE

Izbori za EU parlament u Europi: Pad podrške centru, rast Zelenih i nacionalista

Dvije najveće stranačke skupine u EP pučani i socijalisti izgubile su stisak u EP i doživjele najveći pad na izborima. Iako uspješne, krajnja desnica i populisti, nisu ostvarili nalet koji su najavljivali, a jasan trend su i Zeleni.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Pučani i socijalisti velik broj svojih mjesta na jučerašnjim izborima morali su prepustiti Liberalima, nacionalistima i Zelenima, ali proeuropske stranke i dalje imaju većinu u parlamentu. Analitičar Žarko Puhovski smatra da populisti i radikalna desnica neće pretjerano pomrsiti račune u EP.

"Ali će dovesti do promjena na dnevnom funkcioniranju parlamenta i nametanja tema na dnevni red, a ove stare stranke će sa više poteškoća konstituirati vodstvo EP. Ima čitav niz znakova jačanja desnog krila u Europi ali i Hrvatskoj. Lijevo je znatno slabije izvan socijalističkog domena i to pokazuje da je neka vrsta balansa narušena."

Na izborima je zabilježen najveći odaziv u posljednjih 20 godina. Puhovski kaže da je paradoks da su građane na izbore najviše motivirali oni koji su protiv EU-a, populisti i krajnji desničari. Što se odnosa snaga u EP tiče, Ivica Relković kaže da se nije dogodio veliki prijelomni trenutak i da će sada trebati više kompromisa između najvećih blokova. Za generalni smjer Europe ipak je važnije Europsko vijeće i hoće li se trend nastaviti u izborima u zemljama članicama.

"I dalje je jače tijelo od EP Europsko vijeće i tamo sijede premijeri odnosno predstavnici država. Sada ćemo vidjeti hoće li ovo biti signal za nacionalne izbore i mijenjati odnos snaga u Europskom Vijeću. Tu je pitanje Le Penove i Macrona, tu je poruka oko odlaska Merkelice i kako će izgledati ta njezina tranzicija."

Najveće poraze doživjeli su lijevi i desni centar u Francuskoj s rastom nacionalista, laburisti i konzervativci su potučeni u UK gdje je pobjedila Brexit stranka, u Italiji je trijumfirao potpredsjednik vlade Mateo Salvini i njegova Liga. U Njemačkoj također poraz za demokršćane i socijaliste dok su iznenadili Zeleni, a AfD se učvrstio. U susjednoj Mađarskoj Orbanova kampajna protiv migracija odnijela je pobjedu, a uvjerljivi poraz natjerao je grčkog premijera Tsiprasa da pozove na prijevremene izbore. Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić na tragu je komentatora koji kažu da će prava opozicija i komplicirana većina natjerati parlament da preuzmne pravu političku osim dosadašnje tehničke uloge.

“Kad postoji pluralistički model to znači da će oni morati puno više dogovarati kako bi našli konsenzusno najbolje rješenje između tri ili četiri stranke. Najvjerojatnije neće se moći diktirati samo ideološki u jednom ili drugom smjeru. U tom smislu mislim da to uopće nije loše.”