Politika

U SUSRET EURO IZBORA

Stručnjaci složni: Kampanja je bila dosadna, nemotivirajuća i stereotipna

Posljednji je dan predizborne kampanje koja je trajala punih 45 dana. Od ponoći je na snazi predizborna šutnja, koja traje do nedjelje u 19 sati, kada se zatvaraju birališta. Nešto više od 3, 8 milijuna građana između 33 liste birat će 12 hrvatskih zastupnika, koji će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu. Je li duljina kampanje utjecala na kvalitetu te koje su se stranke i poruke istaknule, pitali smo stručnjake.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Iako je kampanja za europske izbore bila izuzetno duga, kandidati su se probudili tek u njezinom posljednjem tjednu, rekla je za Media servis komunikologinja s Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert-Novosel.

"Nije bila motivirajuća, bila je vrlo dosadna. Ili su u prvi plan gurnuli stranku ili pojedince, ovisno o strategiji. U svakom slučaju, nedovoljna mobilizacija. To je trebalo biti izrazito mobilizatorski, a takvih poruka ne vidite", objasnila je Leinert-Novosel.

Na pitanje kakvi su bili slogani i poruke kandidata odgovara:

"Ja bih prije rekla da je većina poruka bilo bezlično, tu i tamo je netko bio zanimljiv, ali neću nabrajati i raditi im reklamu. Bilo je sitnih pokušaja da se bude originalan, ali nisam sigurna da je to toliko jako da se time može, iskreno, nešto bitno postići."

A o izborima za europski parlament općenito kaže:

"Meni se čini da još uvijek ne postoji razrađen koncept, niti u Europi, kako pametno motivirati ljude za jednu takvu vrstu izbora jer vam onaj za koga birate djeluje jako nepoznat, jako kompliciran i za to bi trebalo imati posebnu strategiju kako to raditi, to se ne može zadnjih 45 dana raditi, to se mora puno prije i redovito raditi."

Stranke su u reklame uložile milijune, no jesu li se isplatili, pitali smo PR stručnjaka Božu Skoku.

"Kampanja je bila prilično stereotipna. Sudeći po nekom zanatskom, kreativnom, dizajnerskom i svekolikom drugom dosegu, bojim se da smo malo stagnirali, pa čak i nazadovali u odnosu na neke kampanje koje smo vidjeli prije", smatra Skoko.

Skoko se slaže da kampanja nije bila motivirajuća.

"Što se tiče tema, dosta političkih aktera bavilo se više nekim unutarnjo-političkim temama, nego što su nam ponudili viziju Europske unije i mjesta Hrvatske u EU. Ovo možemo doživjeti kao predutakmicu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a nikako kao istinsko natjecanje za EU parlament", zaključio je Skoko.

Razgovarali smo i s politologom Draženom Lalićem koji je procijenio da će izlaznost u nedjelju biti niska - između 25 i 30 posto.

"Što se tiče ove demokratske funkcije, kampanja nije dovoljno ispunila svrhu, ali moguće je da nas izlazak građana, pogotovo ako bude lijepo vrijeme, iznenadi. Što se tiče samih lista i stranaka, dominirale su nacionalne teme, a većina stranaka je imala neinventivne i dosadne poruke", objasnio je Lalić.

SDP je istaknuo kao primjer stranke koja ima dobre kandidate, ali dosadne poruke.

"Ali opet, bilo je nekih ugodnih iznenađenja. Većina promatrača se slaže da je kampanja Samostalne srpske demokratske stranke bila vrlo inventivna i provokativna. Neke su stranke imale jako dobre programe, recimo, taj SDP je imao suvisao program, ali izgleda programe skoro nitko ne čita", zaključio je Lalić.

Kao društvo smo, kao i zemlje zapada, postali ovisni o površnom masovnom komuniciranju, zaključio je Lalić.