Ostalo

TJEDNI PREGLED

Prikupljanje potpisa, novi krak afere SMS i pogrešno ispunjena imovinska kartica obilježili tjedan

Osim završnice prikupljanja potpisa za referendum inicijative ‘‘67 je previše‘‘, tjedan za nama obilježila je nova epizda u aferi SMS, ali i problemi s mirovinskom karticom još jednog ministra u Plenkovićevoj Vladi. Putnicima na trajektu Aurelia, zbog kvara, put se neplanirano odužio, tjedan je obilježila i prinova u britanskoj kraljevstkoj obitelji.

Milijan   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Afera SMS proteže se i dalje. Prema pisanju Nacionala, kum Milijana Brkića, Blaž Curić, naredio je bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi da špijunira ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Istoga dana, policija je Vargi, zbog sumnje u odavanje službenih tajni, pretresla obiteljsku kuću te ga ispitala. Varga je potom pušten, a policija mu pretražuje elektroničku opremu. I predsjednica i premijer o svemu škrti na komentarima:

‘‘Ne možemo spekulirati da je nešto bilo, ako nije bilo. Vidjet ćemo‘‘.

‘‘Ja jednostavno, iz moje ustavne i pravne pozicije, nemam dovoljno pouzdanih saznanja da bilo kakav kategorički stav o tome izričem‘‘.

Kasnije je predsjednica o aferi SMS zatražila izvješće ravnatelja SOA-e Danijela Markića. Oporba po ovom pitanju uglavnom složna - riječ je o unutarstranačkim sukobima.

Oko još jedne imovinske kartice podigla se bura. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u svoju je karticu upisao dvostruko manju kvadraturu kuće u Virovitici.

"To je jedna kuća, ako želite možete doći vidjeti. Prijavio sam apsolutno sve na vrijeme. Ja sam mislio da moram upisati kvadraturu stambenog prostora u kojem živim neto površine, kao što vi živite u stanu od 60 kvadrata upisujete 60 kvadrata", rekao je Tolušić.

Kasnije je priznao da je pogriješio oko upisa nekretnine. No, kada je riječ o tvrtki koja mu je gradila kuću, ‘‘apsolutno i odgovorno‘‘ tvrdi - nikakvog pogodovanja nije bilo. Da u Saboru ne bude premirno, pobrinuli su se njegov predsjednik Gordan Jandroković i Mostovac Nikola Grmoja:

‘‘Što očekivati od čovjeka gdje je Wikileaks pokazao Gordana Jandrokovića Njonje, koji je radio protiv hrvatskih interesa? - Stani sada govoriti, sada te zaustavljam‘‘.

‘‘Dragi kolega Grmoja, reći da ste smeće je malo!‘‘

A Papa Franjo uzbudio je duhove među katoličkim svećenicima i vjernicima. U povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u avionu se dotaknuo kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, rekavši kako se radi o kreposnom čovjeku, ali da u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne povijesne točke. Savjete je, kaže, tražio i od srpskog patrijarha Irineja.

Sreću u nesreći imali su putnici trajekta Aurelia, koji se pokvario na plovidbi iz Ancone za Split. Nakon višesatnog plutanja, a potom tegljenja, svi su putnici sretno stigli na kopno.

Gotovo cijeli tjedan za nama obilježavao se Tjedan Europe, koji je zaokružen proslavnom Dana Europe. Godišnjica je to povijesne "Schumanove deklaracije", koja se smatra začetkom današnje Europske unije. Evo što je o Danu Europe u intervjuu Media servisa rekla ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić:

‘‘To je dan kada se svi moramo prisjetiti od kuda smo krenuli i tu bih izvukla najvažniju poruku te Deklaracije, a temelj njezin je da nikad više ne bude rata‘‘.

Britanska kraljevska obitelj postala je bogatija za još jednog člana. Princ Harry i Meghan Markle dobili su sina i nazvali ga- Archie.

‘‘Apsulotno nevjerojatan osjećaj. Neizmjerno sam ponosan na svoju ženu!‘‘, rekao je princ Harry. Archi je sedmi u redu za nasljeđivanje trona.