Osječko-baranjska

NAJAVLJENA 23 PROJEKTA OBNOVE ZGRADA

Za energetsku obnovu škola i zgrada u Osječko-baranjskoj županiji 144 milijuna kuna

Završnom konferencijom u srijedu je u Osijeku označen završetak energetske obnove zgrada na 19 osnovnih i srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji, a istovremeno je i održana početna konferencija na kojoj su najavljena 23 projekta obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

  "Ukupna vrijednost ulaganja u oba projekta iznosi 144 milijuna kuna, od čega su 60 posto bespovratna sredstva EU, a ostatak osiguravaju Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Osječko-baranjska županija. Vrijednost obnove 19 školskih zgrada je 62 milijuna kuna, a zgrada javnog sektora nešto više od 82 milijuna kuna”, kazala je pročelnica županijskog Upravnoga odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak.

 Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš rekao je kako Fond trenutno radi na 1500 EU projekata, od čega je 775 iz područja javnog zgradarstva.

 "Zadovoljstvo mi je što sam danas u najboljoj županiji po pitanju količine i kvalitete projekata te po pitanju povučenog novca. Kada u Fondu dobijemo projekte koji su iz Osječko-baranjske županije, onda smo zadovoljni zato jer znamo da ti projekti prolaze i u visokom postotku povlače novac, stoga nam je i svima veliko zadovoljstvo raditi na njima”, zaključio je Ponoš.

 Župan Ivan Anušić kazala je kako do kraja 2021. godine očekuje završetak energetske obnove svih zgrada škola, domova zdravlja i drugih ustanova kojima je županija vlasnik ili osnivač.

 "O uspješnosti našeg rada svjedoči i nagrada Zelena povelja koju je Osječko-baranjska županija primila prošle godine kao najuspješnija regionalna samouprava u Hrvatskoj po realizaciji projekata energetske obnove i učinkovitosti”, istaknuo je Anušić.

 Na konferenciji su sudjelovali i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić te izaslanik potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, saborski zastupnik Stjepan Čuraj.

(Hina)