Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Uspostavljeni europski sustav pravde i pravednosti politička vlast devalvira politikom trivijalnosti i nebuloza

"Nikada poslije Domovinskog rata Hrvatska nije bila u tolikoj mjeri u opasnosti od nerazumne političke vlasti što svojim trivijalizacijama i nebulozama razvojno usporava ali i dijeli naciju. Europa nije bila nikada važnija za Hrvatsku. U zemlji u kojoj je u visokoj mjeri ugrožena sloboda, demokratičnost, pravednost i djelotvornost, europske pravne stečevine mogu zaustaviti politiku vlastodržaca. Uspostavljeni europski sustav pravde i pravednosti politička vlast devalvira politikom trivijalnosti i nebuloza", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Macron: "Nikada poslije Drugog svjetskog rata Europa nije bila toliko potrebna. Pa ipak, Europa nikada nije bila u tolikoj opasnosti". Dometnuo bih: Nikada poslije Domovinskog rata Hrvatska nije bila u tolikoj mjeri u opasnosti od nerazumne političke vlasti što svojim trivijalizacijama i nebulozama razvojno usporava ali i dijeli naciju. Europa nije bila nikada važnija za Hrvatsku.

U zemlji u kojoj je u visokoj mjeri ugrožena sloboda, demokratičnost, pravednost i djelotvornost, europske pravne stečevine mogu zaustaviti politiku vlastodržaca. Uspostavljeni europski sustav pravde i pravednosti politička vlast devalvira politikom trivijalnosti i nebuloza.

Pitate se, što se dogodilo? Pa, probajte protumačiti poruku premijera: "HOĆU DA MI SE U HRVATSKOJ Svaki Rom, Talijan, Srbin, Bošnjak, Albanac, Čeh, Mađar, Slovak dobro osjeća kada žive u „mojoj' zemlji". Zaboravio je premijer spomenuti i Jevreje jer i oni žele da se uz politiku premijera 'dobro osjećaju'. Znate što? Je li to premijer misli da je Hrvatska njegova 'babovina', pa će eto on biti zadovoljan jer je nabrajao tko bi se u zemlji trebao 'dobro osjećati', kako reče: "živjeti s nama"?? Ima li u hrvatskoj sreće i 'dobrog osjećaja' i za Hrvate ukoliko se 'dobro ne osjećaju' sve nabrojane manjine? Premijer se u zemlji uzdigao iznad demokratskog 'oblaka sreće i dobra', pa se on s njega obraća nehrvatima poput 'dragog Boga'. Zar Hrvatska nije i njihova zemlja? Tko ih je 'izemljio'?

Kada ističe da je to njegova politika 'dobrog osjećaja' osobno bih bio zadovoljan da je rekao kako od te politike odustati ne će ukoliko se svi ne osjećaju dobro jer svi žive u svojoj zemlji. Svi, baš svi! Nije uvjerljiv! Možda bi i bio vjerodostojan da je pustio sjedu bradu i desnom rukom podigao 'plašt zagrljaja' svih građana koji u 'njegovoj' državi žive. Ali, ne! Premijer želi da se pripadnici nacionalnih manjina izdvojeni 'dobro osjećaju' u njegovoj zemlji jer on(!) o njima brine. Držim, bilo bi zanimljivije da se nacionalnim manjinama ne naglašava njihova sloboda i 'dobar osjećaj'. Izrazito bi važno bilo za naciju da se svi koji žive u zemlji 'dobro osjećaju' i da nitko ne podvlači i naglašava tko je što i kakve razlike postoje. Dobro bi bilo da su te razlike bogatstvo nacije kojoj svi pripadaju ne podijeljeni ni po kojoj osnovi. Jednostavno Hrvatska je zemlja sretnih ljudi koji u njoj 'dobro i slobodno žive'. Ali, ne! Premijer se postavio tako da s Olimpa govori i ističe što bi i tko bi se trebao 'dobro osjećati'? Zbog tih njegovih političkih poruka nitko se ne bi trebao 'dobro osjećati'. On razdvaja!? Zašto? Pokazati želju, u kojoj je potrebno štititi manjine, da se manjine 'dobro osjećaju', znači ne prihvatiti slobodu izjašnjavanja i pripadanja. Suprotivo, to je politika deriviranja i potiskivanja svih vrijednosti nacije.

Želim premijeru ponuditi jedan izvadak iz teksta Renate Trischler: Nacionalizam nije patriotizam! I, nastavno: "U nestabilnim prilikama, pogotovo ekonomskim i egzistencijalnim, stvara se idealna situacija za rast nacionalizma koji će negirati sve različitosti. Nažalost, i sama sam kroz godine aktivizma u redovima njemačke manjine ne jednom doživjela vrlo jasne izjave da ‘manjine nikome ne trebaju i da se vratim odakle sam došla".

E', pa, Upravo zbog toga ne mogu prihvatiti da bi nacionalne manjine trebale 'živjeti dobro' zato što je to politika nekog premijera. Podržavam 'dobar život" svima u Hrvatskoj bez obzira na bilo kakvu pripadnost i razlike kao univerzalnu vrijednost suvremene zemlje čija je kultura i civilizacija temeljena na demokratičnosti, pravednosti i djelotvornosti. Da! Upravo su to europske pravne stečevine..

Znate što može još biti 'dobar osjećaj'? Dobar je osjećaj i kada pročitate dobre poruke: „Ljevičari, znajte da bez jake države nema socijalne pravde, a vi desničari budite sigurni da bez socijalne pravde neće nikada biti jake države”. Ivan Đikić: "Brine me neiskrenost, iskvarenost i sebičnost političkog sustava koji vlada Hrvatskom."

Quo vadis Croatia?

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.