Osječko-baranjska

''LJUDSKO I CIVILIZACIJSKO PITANJE, A NE POLITIČKO''

Osječko-baranjski SDP protiv ploče u Marjančacima

Osječko-baranjski SDP osudio je postavljanje spomen-ploče na groblju u Marjančacima kod Valpova, na kojoj piše kako je podignuta "u čast hrvatskih vojnika iz Marjančaca koji su dali svoje živote u Drugom svjetskom ratu za Nezavisnu državu Hrvatsku." Ploča je postavljena krajem prošle godine, a u SDP-u kažu kako su tek sada reagirali jer nisu znali za slučaj. Doznali su s portala Index i srpskih Novosti, koje su nedavno o tome pisale.

Osječko-baranjski SDP protiv ploče u Marjančacima   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Spomen-ploča u Marjančacima na stranicama lista Novosti srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Problematizira se njezino financiranje javnim sredstvima grada Valpova, a na što reagira i osječko-baranjski SDP. Kažu kako je to prije svega ljudsko i civilizacijsko pitanje, a ne političko.

"Svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i poštovanje, bez obzira u kojem ratu i sukobu je pala. Međutim, nedopustivo je žrtve koristiti za glorificiranje fašističkih, kvislinških zločinačkih režima, u ovome slučaju režima nezavisne države Hrvatske. Podsjetit ću vas samo da moderna hrvatska država nije sljednica ovoga režima ndeazije, već je i sukladno preambuli Ustava sljednica antifašističke borbe i onoga što je naš narod dao u borbi protiv tog istog kvislinškog režima koji se tim spomenikom glorificira", rekao je predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije Domagoj Hajduković.

Najveći je problem što je, kažu u SDP-u, spomenik podignut javnim novcem poreznih obveznika i građana grada Valpova. Od gradanačelnika traže da što prije ukloni sva sporna obilježja, a kako je, kažu, inicijativa stigla od lokalnog HDZ-a, traže i očitovanje osječko-baranjskog župana.