Osječko-baranjska

BROJNE TEME NA AKTUALCU

Zemljište i Belje kao vrući krumpir Županijske skupštine

Sjednicu osječko-baranjske Županijske skupštine danas je zasigurno obilježio aktualni sat, odnosno pitanja i prijedlozi upućeni županu Ivanu Anušiću. Od onih uobičajenih poput prijeko potrebnih rekonstrukcija cesta ili izgradnje srednje škole u Donjem Miholjcu, pa sve do definitivnog vrućeg krumpira dana - zakupa poljoprivrednog zemljišta, sudbine Agrokora i Belja, pa tako i cijele Baranje.

Županijska skupština   FOTO:OBŽ
Piše: Republika.eu / STV

O sudbini poljoprivrednog zemljišta, pritiscima na općinske načelnike i gradonačelnike da ga prepuste novim tvrtkama koncerna Agrokora govori se tjednima, o tome su jučer progovorili iz Živog zida, a iz te stranke danas i vijećničko pitanje.

"Je li istina da će zemljište pripasti novim vlasnicima, bez obzira hoće li gradonačelnici i načelnici biti suglasni sa time? Isto tako bih volio čuti načelnike ovdje iz županije da nam se obrate i kažu kakva je trenutno situacija sa time. Jer upravo ste vi baš prozivani i nekakvi glavni akteri u cijeloj to priči. Ovo je neslužbeno, ali čuo sam tu informaciju, pa bih volio da na vrijeme reagiramo. Je li istina da će se Belje konkretno prodati jer postoje neke priče za to i postoji sumnja da bi se u tom slučaju čak i zatvorilo", pitao je Andrej Jurić iz Živog zida.

Uzimanje zemlje Belju ili VUPIK-u ne dolazi u obzir. Bit dogovora na nacionalnoj razini kad se govorilo o predstečajnoj nagodbi, upravo je to zemljište. Ono je razlog zašto te tvrtke postoje – odgovorio je Anušić.

"U ovom trenutku u Belju mislim da radi 1200-1500 ljudi, a istog trenutka bi oni završili na ulici. A onda se postavlja pitanje, ako bi to zemljište podijelilo našim OPG-ovima, malim poljoprivrednicima, bi li se ti ljudi zaposlili? Tako da je to vrlo kompleksna priča, svakako podržavam povećanje cijene koncesije, ali naprasno uzimanje zemlje sad u ovom trenutku bi u potpunosti srušilo ono što se do sada radilo", rekao je župan Ivan Anušić.

Moguće je da se neki razgovori o prodaji Belja vode, no ja o tome nemam informaciju, dodao je župan. Osim Belja, poslovanje Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku također se prokomentiralo na govornici. Nedeljko Bosanac govorio je o izvedbenom projektu revitalizacije zgrade HNK, pa je osnivače zatražio da pomognu HNK i podignu u rebalansu proračuna sa iznos za njega sa 12,6 na 15 milijuna kuna. "Ono što mene zanima je financijska revizija poslovanja HNK Osijek. Neću prejudicirati ništa, no stvari nisu onakve kakve su predstavljane i tamo je dosta problema" – odgovorio je Anušić.

"Par ovrha kroz radne sporove nam prijete, jedna je već bila, zbog nezakonitog davanja otkaza određenim djelatnicima, određena financijska izvješća nisu poštovana temeljem zakona i propisa kako trebaju biti, pa ćemo biti pametniji nakon revizije poslovanja i tada ćemo biti pametniji što se tiče samog proračuna, rebalansa, eventualnog dodavanja HNK-u u rebalansu", ističe župan.

Porazna demografska slika županije ponovno se našla među vijećničkim pitanjima, pa smo tako doznali da bi natalitet bio u plusu kada bi svaki bračni par u prosjeku imao 2,8 djece.

"U proračunu OBŽ predviđeno je da će brojka od 2200 novorođene djece biti ista svake godine. Jer u prijedlogu proračuna za 2019-u kao i projekcija za 2020-u i 2021-u predviđaju se rashodi za jednokratnu pomoć obiteljima novorođene djece u iznosu od 2 milijuna i 200 tisuća kuna godišnje. Moje pitanje županu je da razmisli što bi se moglo napraviti na razini OBŽ da se dodatno daju poticaji za rađanej trećeg i svakog slijedećeg djeteta ali ne jednokratno, već u okviru redovitog mjesečnog poticaja ili kao jednokratne pomoći kao i pri rođenju, ali svake godine za djetetov rođendan", kaže Lidija Dujomović iz Živog zida.

"Nitko, apsolutno nitko se neće odlučiti na više djece zato što dobije 5000, 10 000 kn od lokalne samouprave, neće, budite sigurni. Ja mislim da neće. Ali ako hoće, evo ja sam spreman i na neki način to definitivno raditi na tome, pa da podignemo svi zajedno, i OBŽ može povisiti svoje naknade, mogu i općine, vjerujte mi, to nije demografska mjera. Demografska mjera je sustavno raditi na unaprijeđenju ovoga društva", odgovorio je župan

Državne institucije moraju odašiljati poruke povjerenja, da bi im građani vjerovali, jer tek onda planirate svoju obitelj, jer znate da će vaša djeca ovdje moći normalno živjeti – zaključuje Anušić. Podržan je Zaključak o pokretanju projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“. Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije, a za kupnju stana ili kuće, i to bez obzira na njihovu životnu dob. Pri tomu Županija će subvencionirati kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima zaključi ugovor o suradnji. Predviđeno je osiguranje sredstava za prvih 10 godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina, a odobravanje kredita bit će do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu od 50 milijuna kuna. Najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500 tisuća kuna, no stambeni kredit može biti i veći, a razliku će financirati korisnik kredita.