Društvo

RIJEČ SVETOG OCA

Žene koje naprave pobačaj treba utješiti a ne osuđivati

Pobačaj je "užasna" drama, ali žene koje kroz to prođu moraju dobiti utjehu a ne osudu, rekao je u ponedjeljak papa Franjo.

Papa Franjo   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 "Kako bi stvarno shvatili dramu pobačaja morate biti u ispovjedaonici, (to je) užasno", rekao je Papa novinarima na letu za Vatikan iz Paname.

"U ispovjedaonici morate ponuditi utjehu, a ne osudu", dodao je.

Ako ženu muči odluka o pobačaju, treba "razgovarati" sa svojim nerođenim djetetom i "pjevati uspavanku koju (mu) nije mogla pjevati" jer je dijete "u raju", kazao je Sveti Otac.

"Tako se nalazi put pomirbe između majke i (pobačenog) djeteta. Jer Bog je već oprostio. Bog uvijek oprašta", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo smatra se puno liberalnijim od svojih prethodnika. On je rekao da se Katolička Crkva treba manje fokusirati na provođenje doktrine a više na pomaganje onima koji "zalutaju".

Tako je na primjer olakšao ženama traženje oprosta za pobačaj davši svim svećenicima pravo da udijele oprost a ne samo biskupima.

Međutim, Franjo nije promijenio temeljna učenja Crkve o planiranju obitelji. U listopadu je rekao da su žene koje se odluče na pobačaj poput ljudi koji unajme "plaćenog ubojicu da riješi problem".

(Hina) xkga ydv