EU

BEOGRAD

Osmi vikend za redom prosvjedi u Srbiji protiv Vučića

Osmu subotu za redom nezadovoljni građani Srbije prosvjedovali su na ulicama Beograda tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Vučića.

nezadovoljni građani Srbije prosvjedovali su na ulicama Beograda   FOTO:Pedja Milosavljevic / CROPIX
Piše: Media Servis

Okupljenima su se ispred Filozofskog fakulteta obratili profesor političkih znanosti Čedomir Čupić i bivši sudac Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević. Optužili su Vučića da je uzurpator te da je vladavinu prava pretvorio u vladavinu samovolje.

"U ovoj državi taj uzurpator je obustavio četiri bitna uvjeta za funkcioniranje demokratskog poretka, odnosno demokratske vladavine. Vladavinu prava, podjelu vlasti, višestranački sustav i slobodan i profesionalan medijski sustav."

"Sudjeluje u vršenju sve tri vlasti. Najavljuje donošenje i ukidanje zakona iako je to posao njihovih priprematelja. Utvrđuje i provodi državnu politiku iako je to posao Vlade. Priopćuje tko je, a tko nije napravio kaznena djela iako je to posao pravosudnih organa."

A Vučić je, pak, iz Novog Sada poručio da se ostavke podnose u doba krize, kada vladajući nemaju legitimitet. Smatra da on i stranka koju vodi imaju i legitimitet i legalitet, ali da će se povući ako njegova stranka izgubi na izborima.

"Spreman sam za sve što kažu, ali moraju reći nemate legitimitet, a to se pokazuje na izborima. Koje god izbore izgubimo ja ne mogu ostati predsjednik, to je jasno. Govorim o parlamentarnim izborima, ako ih izgubimo, logično je da nema smisla da zavaravam narod i radim ono što su radili Tadić, Pajtić i ostali, ostajući na vlasti sa šest posto radova."

Međutim dodao je da prema najnovijim istraživanjima on ima bolje rezultate nego ranije, a oni koji traže njegovu ostavku lošije.