Rukomet

UTAKMICA ISTINE

Hrvatska ima vrlo pozitivan omjer protiv Nijemaca

Hrvatska rukometna reprezentacija može se pohvaliti da ima pozitivan međusobni omjer s Njemačkom, što je prava rijetkost s obzirom da je Njemačka rukometna velesila.

Lino Červar   FOTO:Cropix
Piše: Hina

U deset dosadašnjih utamica Hrvatska je slavila čak sedam puta, Nijemci imaju dvije pobjede, a jedan dvoboj je okončan remijem. 

Od sedam hrvatskih trijumfa posebno se izdvajaju oni iz 2003. i 2004. godine koji su Kaubojima donijeli svjetski i olimpijski naslov. U finalnom dvoboju Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine Hrvatska je pobijedila s 34-31 i osvojila naslov prvi i zasad jedini naslov svjetskog prvaka. 

Godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Ateni opet su u finalu igrali Hrvatska i Njemačka. I tada je Hrvatska slavila s 26-24, uz devet golova MIrze Džombe te po deset obrana vratara Venia Loserta i Vlade Šole. U obje utakmice koje su slavna povijest hrvatskog rukometa izbornik je bio Lino Červar. 

U zadnjih 14 godina Hrvati i NIjemci su se sastali samo dvaput - na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. Hrvatska je u razigravanju od petog do osmog mjesta pobijedila s 28-23, a dvije godine kasnije na svjetskoj smotri u Francuskoj Nijemci su pobijedili s 28-21.