Politika

''ALARMANTNO STANJE''

Hajduković: Osječki KBC već dva mjeseca nema reagensa za alergije

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković upozorio je u srijedu na alarmantno stanje u hrvatskom zdravstvenom sustavu posebno se osvrnuvši na situaciju u KBC-u u kojem već dva mjeseca nema reagensa za analizu alergija te je poručio kako ćemo se uskoro dovesti u situaciju da liječnici neće moći pregledavati pacijente jer neće imati rukavice.

KBC Osijek   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

„Naš zdravstveni sustav jedino spašavaju predani ljudi koji u njemu rade, liječnici i medicinske sestre koje svojim entuzijazmom sustav drže na okupu, no oni ne mogu raditi bez potrošnog materijala i osnovne infrastrukture”, rekao je Hajduković u stanci za slobodan govor u Hrvatskom saboru.

U KBC Osijek, ustvrdio je, već dva mjeseca nema reagensa za analizu alergija. Citirao je i jednog od pacijenata koji tvrdi da mu je uzorak uzet prije mjesec i pol, a prošli tjedan mu je rečeno da nalaz još nije izrađen jer od sredine rujna nema reagensa. Ne radi se o preskupom medicinskom uređaju nego običnom potrošnom materijalu, upozorio je Hajduković.

I sam je, rekao je, nedavno bio korisnik tog sustava u kojem mu je u bolesničkoj sobi razbijeni prozor bio zakrpan samoljepljivom vrpcom.

„Investicije u zdravstvenu infrastrukturu, realizacija iz prošle godine je 694 milijuna kuna, a za ovu godinu 537 milijuna. Skoro 150 milijuna manje. Za sljedeću godinu projekcija je 255 milijuna kuna, dakle još manje, a za 2021. je 218 milijuna kuna”, naveo je Hajduković dodavši kako ćemo doći u situaciju da nas liječnik ne može pregledati jer nema rukavica.