Osječko-baranjska

ZLOČINI I DALJE BEZ KAZNE

Nakon pada Vukovara, na udaru su bili Osijek i okolica. Obilježena 27. obljetnica stradanja Ernestinova

Nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine u neprijateljskom pokušaju stvaranja velike Srbije slijedili su Osijek i njegova okolica. Prvo na udaru našlo se Ernestinovo, koje je na današnji dan palo u ruke agresora. U obrani mjesta poginulo je više od 40 branitelja i civila, od kojih su neki zvjerski mučeni, a šestero ih se i danas vode nestalim. U Ernestinovu je obilježena 27. obljetnica najvećeg stradanja toga mjesta.

Obilježena 27. obljetnica stradanja Ernestinova   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Tužno i bolno sjećanje na strahote iz Domovinskoga rata u Ernestinovu.

Ivica je imao tek 19 godina. Poginuo je nekoliko dana prije pada Ernestinova. Godine prolaze, ali žal ostaje, kažu njegovi najbliži.

"Sad bi bio čovjek od 45 godina. SStalno u mislima, još. Nema više kom, do sad je i mama dolazila, više nema ni mame, ni tate", priča njegova sestra Marija.

Svaki grob u kojem je pokopan branitelj Ernestinova na grobljima diljem Slavonije na današnji dan obiđu članovi ernestinovačke Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata.

"Osjećaji su uvijek isti, svake godine u ovo doba. Što da vam kažem, mi smo iza toga otišli u progonstvo i mnogi, evo vidite koliko je kod nas ljudi u našem malom mjestu, koliko je poginulo, a još uvijek imamo i nestale, koje nažalost nikako ih ne možemo pronaći", kaže predsjednik UHDDR Ernestinovo Srećko Grbavac.

Protiv višestruko nadmoćnije sile tenkova i transportera JNA i paravojnih postrojbi, koje su svom silinom napali Ernestinovo, nije se moglo obraniti. Posebno potresne priče su o onome što je uslijedilo nakon okupacije, o mučenju i ubijanju onih koji nisu uspjeli izvući živu glavu. Trudnu su ženu, kažu, vukli traktorom po selu, a ubijene zatrpali usred parka s uginulom stokom. Za zločine do danas nitko nije odgovarao, a posebno bolno za Ernestinovčane je skrivanje istine.

"Naše domove smo iznova izgradili, kuće smo ponovno podigli, uredili ih, no ono što je najžalosnije, najtužnije što su neki u te naše temelje, ne samo našeg sela, nego i naše Domovine morali ugraditi svoje živote. To je ono što je najbolnije, što neki i danas traže svoje najmilije, što ne znaju gdje im je grob, ali evo ovim dostojnim obilježavanjem kod spomen obilježja želimo dostojno, svi u zajedništvu pognuti glave i pokazati da nismo zaboravili na njih", kaže načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić.

Podno spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima te masovne grobnice u parku skulptura vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

"Moramo se pokloniti tim ljudima, civilima, braniteljima, svima onima koji su sudjelovali u obrani Ernestinova, i na neki način odati počast, i prenijeti ta iskustva na ove tu mlade, na djecu koja su došla, i u biti oni su najbitniji danas ovdje i oni iz ovog trebaju učiti, mi im trebamo to znanje prenositi i čuvati uspomenu na te ljude", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i podno spomenika poginulih pripadnika 101. i 132. brigade te pripadnika HOS-a kod crpne stanice Dvor nedaleko Ernestinova, koji su došli pomoći obrani Slavonije.