Događanja

RASTE BROJ OBOLJELE DJECE

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se diljem Hrvatske brojnim akcijama

Svjetski je dan šećerne bolesti. Obilježava se brojnim javnozdravstvenim akcijama diljem Hrvatske. U našoj zemlji registrirano je više od 280 tisuća oboljelih, dok realan broj, zbog neotkrivenih bolesnika, dolazi i do pola milijuna. Nažalost, sve više raste i broj oboljele djece. Među mali šećerašima su sestre; 15-godišnja Dorotea i 10-godišnja Katarina Heraković. Katarina je oboljela prva, mjesec dana prije četvrtog rođendana. Majka Ivana ispričala je kako je djevojčica odjednom počela učestalo tražiti vodu.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

"Zapiškila se u krevet dvije noći zaredom. Ujutro sam je pitala boli li ju nešto. Pokazala je mjesto kod bubrega. Išla sam s njom prekontrolirati, da nema možda upalu mjehura. Još sam rekla doktorici: "Ili je pala mjehura, ili ima šećer". Doktorica se nasmijala: "Ma što bi imala šećer, ali izmjerit ću da budete mirni".

Izmjerila je 18, ujutro natašte, što je bio znak da hitno moramo u bolnicu".Sve to bio je veliki šok za roditelje, koji su do tog trenutka imali zdravo dijete. No, još veći šok uslijedio je nekoliko mjeseci kasnije. Starija Dorotea dobila je upalu grla, popila lijek i otišla na spavanje.

"Tu noć nam je povratila. Ujutro je još tražila vode. Dala sam joj vode, ali više nije mogla otvoriti usta, samo je gledala okolo. Povratila je kao da je popila tri litre vode, to je samo šiktalo iz nje. U tom trenu sva se posušila i brzo smo ju odvezli kod doktorice. Doktorica je rekla: "Moli Boga da je 'šećer', jer izgleda kao da joj organi otkazuju. To je bio šok nad šokom."U obitelji Heraković, osim djevojčica, dijabetes ima djed s očeve strane, no kod njega je riječ o dijabetesu tip 2, dok djevojčice imaju tip 1.

"Kod tipa 1 gušterača proizvodi nula inzulina, ništa. Zašto? Ne znaju. Prvo su rekli da je mlađa nekakav stres doživjela, a onda kad je dijabetes dobila starija, vadili su gene i zaključili da je to genski. Po kome? Ne znamo. Jesu li se naši geni poklopili pa je tako ispalo? Ne znamo".

Djevojčice su ove godine dobile senzor za kontinuirano praćenje šećera u krvi i već su navikle na život s dijabetesom. Znaju kako paziti na prehranu, čak i kako si dati inzulin.

"Ima dana kad je super, sve štima i šećeri su OK. Misliš si - sve će biti super. Mjerim im šećer u ponoć i u tri ujutro i onda im nekad padne pa ih moram hraniti, ili im raste pa ih moram piknuti. Ja već šest godina nisam spavala. Ok, već sam se navikla. To je sada naš život".

Svjetski dan dijabetesa danas se obilježava u KBC-u Zagreb. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje također organizira i okrugli stol na temu “Šećerna bolest i obitelj” u četvrtak 15. studenog.