Ostalo

NAJAVLJUJU NOVE PRITISKE

Sindikati odbili ponudu Vlade, ne žele povišicu plaće od 3 posto

Sindikati javnih službi neće prihvatiti ponudu Vlade o povećanju osnovice za 3 posto, a tražit će da se izjasne hoće li im isplatiti veće božićnice, regrese ili 13. plaću s obzirom na poećanje neoporezivog dijela godišnje nagrade. Ako ih Vlada odbije, najavljuju nove pritiske, a ne isključuju ni štrajk.

Sindikalni čelnici   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Devet sindikata potpisnika Temeljnog kolektivnog ugovora provelo je izjašnjavanje o ponudi Vlade za povećanje osnovice od 3 posto te su zajednički odlučili da će je odbiti. Smatramo ju neprihvatljivom, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

"I time donijeli odluku da su spremni zajedno izvršiti pritisak na Vladu RH kako bi ta ponuda bila veća. Zapravo, kako bi se izborili za veću osnovicu za plaće zaposlenih u javnim službama", rekao je Mihalinec.

Čuli smo dobru vijest da se neoporezivi iznosi naknada povećavaju sa 2.500 na 7.500 kuna, rekla je glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić, a vladajućima je potom postavila direktno pitanje:

"Da li će svim zaposlenima u državnoj i javnoj službi također biti isplaćeno povećanje sukladnoj ovoj odluci Vlade RH-a?", kazala je Pilić.

Najavila je i da će krenuti u pregovore o tome tko će i koliko dobiti. Rečeno je da nema novaca i da zato ne možemo očekivati veće plaće. No, to nije istina, tvrdi predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

"Ima za Uljanike, bez problema se nađe, ima za porezno rasterećenje bez problema se nađe, a i dalje se može porezno rasteretiti evo da se predloži i ovako jedna dobra mjera kao što je ovih 7.500 kuna neoporezivo, ali i za to ima. Dakle, to postaje iritantno, perverzno i bezobrazno", rekao je Ribić.

Razmišlja li Vlada uopće o sustavu hrvatskog zdravstva kada daje ovakve ponude pita se Ankica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

"Sada je otišlo oko 1o00 medicinskih sestara, a 1800 ih je na Komori zatražilo papira - znači također su na odlasku. Na Rebru nedostaje 300 medicinskih sestara, najvećem KBC-u", poručila je Prašnjak.

Dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Igor Tripalo Vladinu je ponudu ocijenio ponižavajućom. Zbog odljeva najkvalitetniji liječnika naši specijalisti su pred puknućem, upozorava.

"Smatram da ova ponuda nije nimalo motivirajuća i da će Hrvatski liječnički sindikat uzeti aktivno sudjelovanje u svim daljnjim aktivnostima sindikata javnih službi", rekao je Tripalo.

A detalje daljnjih aktivnosti sindikati nisu htjeli otkriti. Najavili su da će se za pravedniju cijenu rada nastaviti boriti raznim oblicima pritisaka, a nisu isključili niti mogućnost velikog štrajka.