Osječko-baranjska

GUBITAK VEĆI OD 37 MILIJUNA KUNA!

Vodovod Osijek 2017. godinu završio s milijunskim gubicima, a direktor tvrdi: "nismo u financijskim problemima"

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka, "zakazanoj" za srijedu, gradski će vijećnici, među ostalim, raspravljati o radu Gradonačelnika Grada Osijeka za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. No, raspravljat će se i o poslovanju trgovačkih društava u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Grada u 2017. godini.

Vodovod Osijek   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / I.K.

Jedna od tvrtki, o čijem će poslovanju biti riječi je i Vodovod Osijek, tvrtka koja je 2017. godinu završila s milijunskim gubitcima. Naime, prema javno dostupnim materijalima za sjednicu Gradskog vijeća, vidljivo je kako je 2017. godinu Vodovod Osijek završio s neto gubitkom većim od 37 milijuna kuna!

Ipak, direktor tog društva Ivan Jukić tvrdi kako Vodovod, bez obzira na gubitak u 2017. godini nije ni u kakvim financijskim problemima.

"Jedini razlog tog poslovnog rezultata izvanredni su financijski rashodi koji se odnose na sudske tužbe naše tvrtke iz prethodnih razdoblja te na vrijednosna usklađenja u vlastitim tvrtkama kćerima. Nema, dakle, gubitaka iz operativnog poslovanja, što, uostalom, rezultat poslovanja za prvih osam mjeseci ove godine i pokazuje", objašnjava Ivan Jukić, direktor Vodovoda za Glas Slavonije.


Jukić obrazlaže kako je gubitak nastao kao izvanredni rashod koji se tiče sudskih sporova s Tvornicom šećera koji datiraju i deset godina unatrag. Iznos od 20 milijuna kuna je prema prvotnoj odluci iz tog procesa još 2014. Vodovodu bio isplaćen kao izvanredni prihod. Vrhovni sud cijeli postupak ipak vraća na ponovno odlučivanje, pa je 2017. Vodovod imao istih tih 20 milijuna kuna kao gubitak u sudskoj tužbi. Sada je to ponovno na odlučivanju, prvostupanjska je presuda opet u korist Vodovoda i u očekivanju su pravomoćnosti te presude. Drugi je dio negativnog rezultata nastao smanjenjem vrijednosti tvrtki kćeri. 

Jedna od tih tvrtki, Vodovod graditeljstvo, podsjećamo, prošle je godine završila u stečaju, o čemu je naš portal već pisao.

Naime, stečajem Vodovod graditeljstva, 20-ak je radnika završilo na ulici, a mi smo krenuli površinski istraživati ovu tužnu, ali učestalu privatizacijsku priču turobne hrvatske zbilje.

Prema riječima dijela radnika uzrok stečaja bili su primamljivi poslovi Vodovod-Graditeljstva. Kooperanti su, prema njihovim navodima doživjeli poslovni uzlet, a firma propala...

PROČITAJTEStečajem Vodovod-Graditeljstva profitirali kooperanti!? Nesposoban menadžment ''nagrađen'' radnim mjestima u tvrtci majci

No ipak, direktor Jukić ima nešto drugačije viđenje situacije od radnika koji su ostali bez posla:

"To je bila odluka koju smo morali donijeti nakon nekoliko pokušaja rekonstruiranja. S obzirom na to da se ona nije uspjela tržišno pozicionirati i da ne možemo javni novac koristiti za nova restrukturiranja, tvrtka je mogla završiti samo u stečaju. I to su dva osnovna razloga zbog kojih je zabilježen ovakav negativni poslovni rezultat. No, ponovno naglašavam, Vodovod nije ni u kakvim problemima", kaže za Glas Slavonije.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ovakvo je nekonsolidirano Izvješće o poslovanju Vodovod Osijeka za 2017. godinu prihvatio te isto poslao Gradskom vijeću na razmatranje i prihvaćanje.

Hoće li ga vijećnici doista i prihvatiti, vidjet ćemo već u srijedu.