Vukovarsko-srijemska

RAZILAŽENJE MEĐU BRANITELJIMA

Zbog vukovarskog prosvjeda Željko Sačić podnio ostavku, Đakić: ‘Neki žele rušiti Vladu‘

Bliži se najavljeni mirni prosvjed u Vukovaru koji je i dalje tema u javnosti. Dok se spekulira je li prosvjed doista zbog neprocesuiranja ratnih zločina ili je usmjeren protiv premijera Andreja Plenkovića, došlo je i do razilaženja među do sad pretežno jedinstvenim braniteljima.

Željko Sačić   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

 Predsjednik savjeta za branitelje Grada Vukovara, Tomislav Josić, naglasio je da iza prosvjeda stoji isključivo grad Vukovar na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Istaknuo je da prosvjed ima samo jednu temu - upozoriti na nedovoljan rad institucija na procesuiranju ratnih zločina te da ne podupiru bilo kakav pokušaj politizacije okupljanja.

"Ovaj prosvjed od same svoje ideje pa do organizacije i sadržaja nikada nije bio usmjeren protiv ljudi nego protiv zločinaca i neprocesuiranja njihovih zlodjela koja su počinili, a koja mjerodavne institucije nisu pravovremeno i valjano istražile, a sukladno tome i osudile."

Da prosvjed nije usmjeren na rušenje Vlade smatra i ministar branitelja Tomo Medved.

"Čuli ste barem deset puta ako ne puno više da to nije prosvjed protiv Vlade, da je to apel žrtve u cilju senzibiliranja javnosti i traženje intenziviranja procesuiranja ratnih zločinaca. Ne radi se ni o kakvom prosvjedu protiv Vlade."

Mnoge političke i društvene stranke najavile su sudjelovanje na prosvjedu, ali među njima neće biti Hrvatski generalski zbor čiji je čelnik, Pavao Miljavac, to potvrdio nakon sastanka s premijerom Plenkovićem. Član Upravnog odbora HGZ-a, Željko Sačić zbog toga je dao neopozivu ostavku na svoju funkciju. Za Media servis objašnjava svoju odluku.

"Oni su donijeli odluku kakvu jesu. Ne vidim doista smisla da ubuduće sudjelujem u takvom Generalskom zboru u kojem je derogirana odredba Statuta da smo mi nestranačka organizacija. Na ovaj nas je način Plenković pretvorio samo u mali ogranak HDZ-a."

Na njegovu odluku osvrnuo se i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić.

"To se čini i potencira svaki puta. Znate kada su ozbiljne stvari i teme braniteljska populacija je uvijek skupa. Imamo svaki svoju glavu i svoje razmišljanje, to ne znači da svi moraju isto razmišljati. Svatko ima svoje pravo istupiti. Ja sam nekada izašao iz veterana kada se nisam slagao s gospodinom Dečakom, dao sam neopozivu ostavku na županijske veterane."

Đakić je ranije rekao da HVIDRA-a prosvjedu neće prisustvovati. Istaknuo je da su Penavinu inicijativu svi podržali, ali da je trebao čekati da institucije pokažu da na tome radu. Napominje i da je jasno zašto neke skupine podržavaju prosvjed.

"Jedni su zbog rušenja Vlade i premijera Plenkovića iako vjerujem da to Penavina nakana nije bila."