Ostalo

U EUROPI OZBILJNE ŠTETE

Hrvatsku zaobišla suša, veće štete kod prozvođača nisu zabilježene

U sjevernoj i srednjoj Europi izdano je narančasto upozorenje za opasnost od suše, koja hara već mjesecima, no Hrvatsku ona za sada zaobilazi. Nekih posljedica bi moglo biti - zbog situacije u Europi od jeseni je moguć porast cijena nekih kultura.

Ilustracija   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Media Servis

Poplave su proljetos uzrokovale velike šetete u nekim dijelovima Hrvatske, a na sreću za sada nas zaobilaze veliki požari kakve smo gledali prošle godine. Tjednima su pak već vrućine vrlo visoke, pa se postavlja pitanje hoće li zbog suhog vremena biti šteta? Dobra je vijest da, prema svemu sudeći - neće i da veće štete kod proizvođača za sada nisu zabilježene. Voćari i povrtlari mogli bi osjetiti tek manje štete uzrokovane ekstremnim vrućinama polovicom kolovoza kao i stočari koji bilježe slabije priraste i nešto slabiju proizvodnju mlijeka, rekao je Media servisu zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

"Što se tiče jesenskih kultura, one su imale nekakve normalne prinose, proljetne kulture, prema prvim rezultatima imamo suncokreta, kukuruza, soje i oni su relativno dobri", rekao je Brlošić. Jesenske cijene pšenice, ječma i zobi nisu rasle, ali očekuje se blagi porast cijena koji se već sad može primjetiti na kukuruzu, dodao je Brlošić.

"Vjerojatno će trgovci pšenicu koju su ostavili i skladištili kasnije i prodati jer očekuje se povećanje cijena, a koliko će to sad završiti u džepovima poljoprivrednih proizvođača teško je sada reći", rekao je Brlošić.Najavljeni nagli pad temperature i obilna kiša neće štetiti usjevima, jer su svi usjevi što se tiče žitarica pokupljeni, a zahlađenje je dobrodošlo pogotovo za ratarstvo jer uskoro počinje sjetva uljane repice i ječma, a zemlja je trenutno toliko suha i nemoguće ju je pripremiti za nadolazeću sjetvu. Tajnik Udruge OPG-a Hrvatske Život Jurica Jašinski.

"To neće smetati nešto u poljoprivredi, problem je jedino ako to budu grmljavinska nevremena ili eventualno tuča, pa bi nešto od ovog kasnijeg voća što kasnije dolazi moglo imati štetu", rekao je Jašinski. U kolovozu nema većih problema s toplim vremenom jer usjevi koji su u tom mjesecu naviknuti su na toplo vrijeme, istaknuo je Jašinski.