Osječko-baranjska

BLIŽI SE KRAJ OVOGODIŠNJE KOLONIJE

Osam tamburaša od slavonskog hrasta krasit će Park skulptura u Ernestinovu

45. kiparska kolonija u Ernestinovu privodi se kraju. 10 kipara i 9 slikara napravilo je svoje radove na temu tamburaša, a koji će krasiti nadaleko poznati Park skulptura. Bili smo ondje jutros gdje su umjetnici u hladovini dovršavali djela kako bi ih mogli večeras s ponosom izložiti.

Osam tamburaša od slavonskog hrasta krasit će Park skulptura u Ernestinovu   FOTO:STV
Piše: Jelena Grgić / STV

U ernestinovačkom parku posljednji zvukovi lupkanja po slavonskom hrastu za ovu godinu. Na tamburašima od drveta dorađivali su se tek detalji. Svaki u rukama ima svoju tamburu jer vrijeme je za veselje – još jedna kolonija bliži se kraju, a slaviti treba i dugovječnost ove manifestacije koja je Ernestinovo proslavila u Hrvatskoj i svijetu. Neki se s njome i opraštaju.

"Ovo je mislim zadnja. Prepuštamo mlađima i nek oni preuzmu. Već je to postalo malo i naporno. Koliko je teško raditi s drvetom i napraviti ovako velike skulpture? Od ponedjeljka do sada, prva 3 dana s pilom. Teško je, lako je sad čvrkati na kraju, ali dok se dođe do toga treba dosta truda stvarno", iskreno će kipar Vlado Hržica.

Dobro to zna i jedan od idejnih začetnika kolonije, Mato Tijardović. Zadovoljan je napravljenim skulpturama kao i ovogodišnjom temom za koju kaže da je baš pogođena. Nakon kratkog odmora slijedi planiranje što će raditi nagodinu.

"Zadnjih 10 godina skroz imamo tematske kolonije. Prošle smo radili velike hrvatske vojskovođe, sad su tamburaši, nagodinu ćemo vidjeti. Čak smo razmišljali da radimo ptice, rode da nam se popravi natalitet ovdje u Ernestinovu", kaže predsjednik Likovne udruge „Petar Smajić“ Mato Tijardović.

I tako, gotovo pola stoljeća duga je tradicija ernestinovačke kiparske kolonije koja s radom nije prestala ni za vijeme Domovinskog rata kada se održava u progonstvu u Osijeku.

"Nisam nikada vjerovao da ćemo se toliko održati. Popunili smo park, pun je skulptura. Nagodinu nastavljamo s ulicom skulptura. I još preko u Srbiji imamo jedno 300 skulptura, to ne znamo hoćemo li uspjeti vratiti, uspjeli smo samo 38. Obećalo nam je Ministarstvo da će vratiti kao 100, da je pripremljeno, to već dvije godine stoji, ali nam se ne javljaju ništa", kaže Tijardović.

Program završava sutra na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. U 9 sati ernestinovački UHDDR u Parku skulptura položit će vijenac, a sat vremena kasnije počet će 9. memorijalni turnir „Tomislav Bačić“. U 16 sati provozat će se svatovske zaprege, a održat će se i natjecanje u kuhanju čobanca.