Osječko-baranjska

ODRŽANA VJEŽBA ''HITNOS 2018.''

40 godina osječke hitne – do nove jubilarne obljetnice u novoj zgradi

Zavod za hitnu medicinsku pomoć svečano je obilježio 40 godina hitne medicinske pomoći u Osijeku.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć svečano je obilježio 40 godina hitne medicinske pomoći u Osijeku   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu / STV

Od 2. srpnja 1978. godine osječka Hitna djeluje kao samostalna ustanova, prvo kao Hitna medicinska pomoć, a od 2005. godine kao Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Svoj veliki jubilej Hitna je obilježila pokaznom vježbom sa svim žurnim službama te edukativnim i zabavnim programom u Tvrđi, u sklopu kojega su posebno istaknuti sami zaposlenici Hitne i njihova svestranost i aktivnosti, kojima se bave u slobodno vrijeme.

U Zavodu trenutačno radi 50 liječnika, 84 medicinska tehničara i 83 vozača. Ima i onih koji su u Hitnoj od njezinih samih početaka - punih 40 godina.

"Najveći rezultati su zadnjih nekoliko godina, zadnje dvije, tri godine, kada smo postotak uspješnih reanimacija od prije pet godina, koji je bio 3 posto, podigli na preko 17 posto, kada smo vremena pristupa našim pacijentima, znači negdje 9 i pol minuta je dolazak do pacijenta prvog stupnja hitnosti, a do drugog i trećeg stupnja hitnosti je negdje oko 15 minuta", kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silvana Sabo.

A brzinu i profesionalnost pokazali su djelatnici Hitne u velikoj pokaznoj vježbi udruženih interventnih snaga. Prikazana je pljačka banke, a slijed događaja pratio je moguće situacije iz stvarnoga života, na vrlo atraktivan način, s pucnjavom, taocima i ranjenicima i sudarom pljačkaša i požarom, gdje su pune ruke posla imale sve žurne službe.

Prikazana je i sama oprema, a građani su mogli provjeriti svoje zdravlje i dobiti savjet liječnika. Osječka Hitna poseban je doprinos dala u vrijeme Domovinskoga rata, a danas se po organiziranosti svrstava u sam vrh u Hrvatskoj.

"Osječko-baranjska županija skrbi o Zavodu za hitnu medicinu, Osječko-baranjska županija razvija zajedno s ovom ustanovom niz projekata, a izdvojio bih onaj koji pripremamo, koji će danas biti predstavljen, to je novi objekat, nova zgrada, nova lokacija Zavoda za hitnu medicinu u Osječko-baranjskoj županiji ovdje u Osijeku, kojeg smatram da je neophodan slijedom potrebe i zahtjeva, i današnjeg vremena i današnjih aktivnosti", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

"Oni su strašno, strašno puno napredovali unatrag sedam, osam godina, i to je svakako vrijednost za ljude koji ovdje žive, jer su sigurni da će dobiti, od poziva, koji je potpuno standardiziran, zaprimljen, pa sve do intervencije, u konačnici i do opreme u koju se u ovome zavodu puno ulaže, i želim im da uspije projekt nove zgrade, to je ono što još nedostaje da bi zaokružili tu cijelu sliku", kaže ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba - Bujević.

Idejno rješenje za novu zgradu Hitne u Osijeku je gotovo. Gradit će se u Gackoj ulici kod Mađarskoga centra i vjeruje se kako će najkasnije do 45. obljetnice osječke Hitne zgrada biti izgrađena.