Ostalo

TJEDNI PREGLED

Demografija i ispisivanje svjetske i nogometne povijesti obilježili tjedan

Još jedan tjedan protekao je u znaku prepucavanja na relaciji Banski dvori-Pantovčak. Predsjednica je predstavila demografske mjere, u kojima najmanje ima mjera, bavili smo se analizom prikupljanja i predaje potpisa za referendume, a u svijetu je ispisana i povijest.

Andrej Plenković i Kolnda Grabar-Kitarović   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Američki predsjednik DonaldTrump na sastanku sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom dogovorio je denukelarizaciju Korejskog poluotoka. A povijest se ispisuje i na SP u Rusiji. Hrvati su napokon skinuli prokletstvo i nakon 20 godina, Svjetsko prvenstvo otvorili pobjedom. 

Nakon više mjeseci kritiziranja, odbijene zajedničke sjednice Vlade, predsjednica Grabar Kitarović je predstavila demografske mjere. Porezna reforma, reforma javne uprave, univerzalni dječji doplatak samo su neke od stavki koje opširni dokument bez izračuna sadrži.

"Osobno sam posebno kritična prema institutu naknade dječjeg doplatka onako kako se on još uvijek isplaćuje i dodjeljuje u RH. On je dobrodošao u tome da djecu zaštitimo od siromaštva. Moj je stav da moramo poput razvijenih država uvesti univerzalni dječji doplatak koji će biti u funkciji postizanja rasta nataliteta".Predsjednici su mnogi zamjerili da u mjerama zapravo mjera nema, nego da se radi o 'listi lijepih želja', ali i da je dijelom prepisala Vladin program. A onda je predsjednica otputovala u Bruxelles gdje je mrtva hlada slobodu kretanja unutar EU-a nazvala prednošću, ali i najvećom manom, pa je opet dočekana na noževe. Izrazila je i želju da sudjeluje u predsjedanju Vijećem EU-a 2020., što je premijer Plenković ne trepnuvši odbio:

"Što se tiče predstavljanja Hrvatske na Europskom vijeću, dakle praksa koju imamo i koja postoji zadnjih pet godina je da Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća predstavlja predsjednik Vlade, to ćemo nastaviti i dalje", istaknuo je premijer.Vidi li kod predsjednice ambicije za preuzimanje vodstva HDZ-a, odgovorila nam je ministrica demografije Nada Murganić gostujući u u Intervjuu tjedna MS. 'Ja se tim ne opterećujem', istaknula je.

"Dok stranačka tijela i članovi stranke ne odluče drugačije ja ne razmišljam tko će u budućnosti biti predsjednik HDZ-a, jer HDZ ima dobrog predsjednika".Članovi Inicijative Narod odlučuje u Sabor su predali potpise za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Slijedi ocjena ustavnosti, ali i provjera potpisa. No iz inicijative su ogročeni jer ih nije primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Nego nas je primio gospodin tajnik Hrvatskog sabora i smatramo da taj podatak isto tako govori sve o tome kakvi su pritisci i kakva mišljenja politika radi na ovu inicijativu".Nakon brojnih prosvjeda i stotina amandmana u Saboru je ipak sa 77 glasova ZA izglasan tzv. lex LNG, odnosno Zakon o terminalu za ukapljeni plin na otoku Krku.A kako su izbori iza nas, i ranija obećanja padaju u vodu. Iako je u travnju o mogućem poskupljenju parkinga zagrebački gradonačelnik govorio ovako:

"Zbog poskupljenja ne biste trebali imati problema s hipertenzijom. Ima puno čimbenika koji uzrokuju hipertenziju, ali ovog puta dizanje cijena parkinga ne bi trebao biti razlog". Zagrepčanima parkin ipak poskupljuje, u nekim zonama i 100 posto. Ovog puta Milan Bandić o tome ne odlučuje:

"To ćete pitati direktoricu Parkinga i predsjednicu uprave Holdinga. Oni suvereno o tome odlučuju", rekao je Milan Bandić.Američki predsjednik Donald Trupm i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ispisali su povijest sastankom u Singapuru, gdje su dogovorili denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

"Svijet će vidjeti veliku promjenu. Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe. Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje", rekao je Kim Jong-un.Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, odlučio je Sud u Sarajevu nakon što je priveden na temelju međunarodne tjeralice. A on i dalje za presudu od šest i pol godina zatvora proziva Državno odvjetništvo.

"Oni su prekršili sve moguće zakone koji postoje. I to će se dokazati, ako nigdje drugdje, na Europskom sudu za ljudska prava", istaknuo je Zdravko Mamić. I završimo još jednim ispisivanjem povijesti. Nakon 20 godina, Hrvatska je skinula prokletstvo i pobijedila u prvoj utkamici Svjetskog prvenstva Nigeriju 2:0. Slijedi nam Argentina.

„Utakmica je bila jako teška protiv dobrog protivnika ali mi smo igrali vrlo disciplinirano i odgovorno. Dobro smo se postavili i sasvim zasluženo pobijedili. Težak je to start ali bitna su bila tri boda i u najavi sam rekao da nećemo ništa kalkulirati i do pobjede smo stigli jako teško ali i zasluženo“, rekao je hrvatski izbornik.