Društvo

PROJEKT DRUŠTVENO POTICANE STANOGRADNJE

Štromar: POS stanove gradimo bez profita, Žagar: U Slavoniji je Zakon neprovediv

Rješavanje stambenih pitanja po uvjetima znatno povoljnijih od tržišnih pokazala se kao uspješan i prilagođen model poručio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar prilikom predstavljanja konačnog prijedloga Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Predrag Štromar   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Štromar je najavio usklađivanje cijena stanova u POS-u s realnim stanjem postojećih cijena u graditeljstvu.

"Bit će 9 tisuća kuna po kvadratu umjesto dosadašnjih 8 tisuća 400. POS stanove gradimo bez profita za razliku od privatnih investitora i zato su cijene niže i ostat će niže i nakon ovih zakonskih promjena", istaknuo je Štromar.

Tomislav Žagar iz SDP-a poručio je da će ovaj Zakon pomoći samo nekim građanima u nekim dijelovima Hrvatske.

"U Slavoniji je ovaj Zakon neprovediv. Imali smo slučaj u Osijeku u Vukovarskoj ulici gdje se zapravo ispostavilo da je cijena toga stana veća od cijene koju u to vrijeme diktira tržište", napomenuo je Žagar.

Davor Vlaović iz HSS-a također smatra da će korist od ovog Zakona imati samo pojedine sredine.

"Evo na primjeru stan od 50 kvadrata po novom modelu poskupit će za oko 30 tisuća kuna. Ne može mladi policajac u Dubrovniku s plaćom od 5 tisuća kuna bit kreditno sposoban da kupi stan po ovom POS-u. S druge strane imamo problem Slavonije gdje samo Brodsko-posavskoj županiji nedostaje 12 liječnika obiteljske medicine, kako ih privući kad ni jedna od tih jedinica lokalne samouprave nije u ovom programu jer nisu u financijskoj mogućnosti sudjelovati u ovom programu", kazao je Vlaović.

Anka Mrak Taritaš iz stranke Glas istaknula je veliku potrebu za stanovima za najam.

Štromar joj je odgovorio da je svjestan velikog interesa građana po tom pitanju te da su izmjene obuhvatile i taj segment tržišta.

"Više od 450 stanova je u najmu, a s jedinicama lokalne samouprave razgovaramo prema njihovim potrebama, one definiraju potrebe. Mi smo napravili ankete, znamo gdje su potrebe i zajedno ćemo pokrenuti tu inicijativu. Zakon još nije stupio na snagu, a kada stupi na snagu, onda ćemo pokrenuti projekt", zaključio je Štromar.

Primjedbe na Zakon iznijeli su i neki iz redova HDZ-a. Ivan Šuker smatra da se mladim ljudima u Hrvatskoj treba omogućiti nadogradnja obiteljskih kuća.

U ovom trenutku Hrvatska definitivno u obiteljskim kućama ima strahoviti stambeni potencijal, a mi guramo nešto gdje se stanovi mogu bez problema napraviti, jer su oni stravično skupi.