Republika TV

DAN OTVORENIH VRATA INSTITUTA RT-RK

Mladi osječki inženjeri u vrhu autoindustrije

Institut RT-RK u Osijeku prije tri su godine pokrenuli Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i naučni Institut RT-RK iz Novog Sada. Institut djeluje na području multimedije, komunikacija i softvera za automobilsku industriju. U Osijeku zapošljavaju stručnjake iz područja informacijskih tehnologija, mahom su to bivši studenti Ferita. U sklopu Dana otvorenih vrata studentima su predstavili svoje projekte i inovacije.

Piše: Marija Završki / STV

Premda je vozač bio pored, a ne u autu, parkiranje je izvedeno bez greške. Softweri u upravljanju automobilima baš kao i ovaj u prototipu Audija A7, u institutu RT-RK razvili su mladi inženjeri, stručnjaci na području automobilskog računarstva. Autoindustrija jedna je od najjačih i najinovativnijih industrijskih grana, a mladim ljudima pruža poligon za inovacije i primjenu najnovijih informacijskih tehnologija.

"Kroz naš program stipendiranja je prošlo 92 stipendista od toga 51 je zaposleno u našoj tvrtki a 40 su još uvijek na studijima na programu stipendiranja. Mi smo dosad u program stipendiranja uložili oko 2 milijuna kuna i to je nešto što kako znate kao mi dajemo šansu mladim studentima da se bave onim što žele raditi", kaže direktor Instituta RT-RK Osijek Zvonimir Kaprocki.

A poslije im je osiguran posao, dodaje Kaprocki. Potrebe tržišta Ferit prati neprestano – na novom diplomskom studiju automobilskog računarstva obrazuju se budući stručnjaci.

"To je jedna jako lijepa priča u kojom smo mi sa institutom napravili zajedničku tvrtku u kojoj se naši studenti već tijekom studija osposobljavaju za tržište rada za sve one stvari prvenstveno u auomobilskoj industriji kako bi bili što bolje osposobljeni. I oni u suradnji sa tvrtkama dakle zajedno ih obrazujemo dobivaju tako kompetencije, vještine, znanja", kaže dekan FERIT-a Drago Žagar.

Studenti su razgledali modele i prototipe na kojima rade njihovi stariji kolege iz tvrtke. Njih je gotovo 90, a do kraja iduće godine Institut RT-RK planira zaposliti još toliko.