Osječko-baranjska

615 GODINA OD PRVOG SPOMENA VINOGRADA

Bitka za Erdutsku kulu – srednjovjekovni spektakl u ''Vinskom gradu''

Pravi viteški mačevi ukrstili su se u bitci za Erdutsku kulu koja se na trenutak ponovno vratila u vrijeme svog nastanka, u srednji vijek. Kulturne znamenitosti, vino i povijesne scene sljubljeni su na prvom srednjovjekovnom sajmu "Vinski grad Erdut" u sjećanje na 615 godina od prvog spomena vinograda u Erdutu.

Bitka za Erdutsku kulu – srednjovjekovni spektakl u ''Vinskom gradu''   FOTO:Republika.eu
Piše: Antonio Bunoza / STV

Svim silama razbojnici su pokušali osvojiti kulu i preuzeti podrume Vinskog grada Erduta. Pravi spektakl srednjovjekovne borbe doživjeli su posjetitelji na novoj manifestaciji u Erdutu gdje su usput mogli nešto i naučiti o povijesti ovoga kraja. Davne 1403. godine Erdut je naime bio gradsko središte koje je kontroliralo prijelaz preko Dunava.

"I to grad koji je izdao povelju o kupoprodaji vinograda u Erdutu. To nam je prvi spomen vinograda u gradu Erdutu i stoga smo se ove godine u obljetnici 615. godine od prvog spomena vinograda odlučili organizirati manifestaciju Vinski grad Erdut u spomen na naš slavni srednji vijek. U Erdutu imamo jednu prekrasnu kulu koja je bila značajna utvrda utvrđene srednjovjekovne Slavonije", kaže Hrvoje Pavić iz Erdutskih vinograda.

U realizaciji ovih srednjovjekovnih prikaza pomogla je udruga Red vitezova Ružice grada iz Orahovice. Svu opremu koju koriste proučavaju uz pomoć povjesničara kako bi bila što bliže izvornoj. Isto čine i s borbama.

"Mi njegujemo njemačku školu mačevanja. Svaki vitez prolazi tu školu mačevanja i ono što pokazujemo je vjerno onome kako je bilo u srednjem vijeku jer hvala bogu ima dosta sačuvanih knjiga gdje se vide potezi kako se to radilo, na koji način i prije svega na nama je da čuvamo i prenosimo to srednjovjekovno bogatstvo", kaže Vlado Grgić, Red vitezova Ružice grada.

A srednjovjekovno bogatstvo kao nova turistička priča u Erdutu odmah je zaživjela. U Općini se već razmišlja kako očuvati znamenitosti i stvoriti nove sadržaje.

"Znamo da obnova same kule ide i da treba dugo vremena da se ona obnovi. Nadam se da ćemo moći onda kroz ovakve tradicionalne manifestacije ili nešto što će bit vezano uz viteške borbe da jednostavno napredujemo i ovakvim manifestacijama grad Erdut i naselje Erdut dignemo Erdutsku vinariju. Možda ima nekih planova da povežemo Erdutsku vinariju i kulu s jednim visećim mostom, ali to su nekakvi prijedlozi", kaže načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Proteklih godina ulagalo se u turističku infrastrukturu na području Općine Erdut, a to se odrazilo na turističke pokazatelje.

"Za sad smo u uzlaznoj putanji. Iz godine u godinu nam se povećava broj dolazaka i povećava se broj noćenja što pokazuje da ovo što radimo ima smisla i ovo što radimo ima svoju budućnost", kaže Darko Barjaktarević iz Turističke zajednice Općine Erdut.

A kako i sam naziv ove nove manifestacije kaže vino je uz viteške borbe bilo u prvom planu. U dvorištu dvoraca Adamovch-Cseh smješten je bio vinski tabor gdje se pila zlatna tekućina vrijedna borbe.