Politika

MINISTAR MEDVED

Odluka o izboru školskih ravnatelja usklađena sa Zakonom o braniteljima

Ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio je u četvrtak da nema ništa sporno u Odluci o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu po kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji, objasnivši da je odluka usklađena sa Zakonom o hrvatskim braniteljima.

Medved   FOTO:omislav Kristo / CROPIX
Piše: HINA

 Komentirajući tu odluku koju je potpisala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, Medved je rekao novinarima uoči sjednice Vlade da je ministrica u odluci citirala odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima koji je prošao javnu raspravu i dva čitanja u Hrvatskom saboru.

"Izmjena u odnosu na bivši zakon je utoliko što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti”, rekao je Medved. Naglasio je da se tu izričito govori o izboru pod jednakim uvjetima pa u konačnici i za one zaposlene u obrazovnom sustavu koji nisu raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta.

Zakon o hrvatskim braniteljima, kazao je Medved, čitavo vrijeme je usklađivan sa svim ministarstvima, uključujući i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Smatra da se u tom slučaju ne događa ništa revolucionarno jer se izbor ravnatelja, odnosno ključnog osoblja odvija po programu i pravilima Ministarstva znanosti i obrazovanja, uvažavajući i uvjete koji su propisani Zakonom o hrvatskim braniteljima vezanim za pravo prvenstva za prijem u službu.

Za moguće tužbe koje najavljuju neke udruge, Medved kaže da svatko ima ustavno pravo podnositi tužbe. Naglasio je pritom da su usuglašavali svaki članak zakona i da zakon treba tretirati u cijelosti.

Udrugu srednjoškolskih ravnatelja zabrinjava što u uputama jasno piše da isključivu prednost pri natječaju i izboru za mjesta ravnatelja škole imaju nezaposleni branitelji s osam godina staža u školi. "Problem je što oni automatski preskaču izbornu proceduru i time nemaju jednake uvjete sa svim ostalima. Samo nezaposleni branitelji mogu ostvariti tu prednost. Svi ostali branitelji, uključivši i branitelje nastavnike i ravnatelje, to nemaju” , upozorila je za HRT Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

(Hina) xmvr/xaš yln