Ostalo

NUŽNA DALJNJA DECENTRALIZACIJA

U Hrvatskom saboru svečano obilježena 15. godišnjica rada Hrvatske zajednica županija

U Hrvatskom saboru u petak je svečano obilježena 15. godišnjica rada Hrvatske zajednice županija (HZŽ) u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja ja naglasila da je daljnja decentralizacija žurno potrebna, ali da ne smije stvarati nove regionalne podjele i uzrokovati napetosti nego valorizirati izvornu ulogu županija za ukupni društveni i državni razvoj.

Svečano obilježavanje 15.godišnjive rada Hrvatske zajednice županija   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: HINA

 Na svečanosti su bili pokrovitelj događanja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar Lovro Kuščević i brojni ministri: Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Tomo Medved i Marko Pavić.

Grabar-Kitarović podsjetila je da je od početka obnašanja svoje predsjedničke dužnosti dala punu potporu ovom županijskom ustroju te naglasila kako su izmještanja njezina Ureda u županije bitan dio njezine predsjedničke agende.

Zahvaljujući tim posjetima uvjerila se, kaže, ne samo u opću važnost županija za regionalni i ukupni državni razvoj nego je ujedno stekla dobar uvid u ulogu, zadaće, ciljeve i način rada županijskih samouprava.

Grabar Kitarović:  Županije u povlačenju EU novca iz fondova bolje od države, no Vlada čini bitne porezne iskorake 

Predsjednica je istaknula kako se uloga županija pokazala proteklih nekoliko godina posebno važnom u povlačenju sredstava europskih fondova te da su u toj zadaći županije u cjelini postigle bolje rezultate od središnje države. Stoga se založila da se odgovornost i kapaciteti županija za povlačenje sredstava iz EU fondova dodatno osnaže prebacivanjem dijela ovlasti s razine Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na županije, prema uzoru na poljski model.

Smatra da je ova Vlada učinila bitne iskorake, pogotovo u segmentu porezne politike i da na tome treba dodatno poraditi. "Moramo imati povjerenje u načelo supsidijarnosti", naglasila je te ustvrdila da će funkcionalna i financijska decentralizacija države smanjiti nepotrebno administriranje, a jedinicama regionalne i lokalne samouprave omogućiti bržu realizaciju kvalitetnih investicija, dinamičniji razvoj poduzetništva i ispunjavanje njihove društvene uloge: da budu na usluzi životnim potrebama građana.

"Kako bi se to ostvarilo, suradnja županija i središnje države nikada ne smije ovisiti o trenutnim odnosima političkih snaga, pri čemu je odgovornost obostrana. Potrebno je što više dijaloga. Ova Vlada, što treba pozdraviti, uspostavila je stalan dijalog sa županijama, o čemu svjedoči i održavanje sjednica Vlade u pojedinim županijama", kazala je predsjednica te dodala kako je to posebno važno u trenutku kad je Hrvatska suočena s demografskim pustošenjem nekih krajeva.

"Naše županije s pravom očekuju konkretne sveobuhvatne akcijske mjere države za demografsku revitalizaciju", rekla je.

Jandroković: Regionalna politika mora biti - sustavna

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je  kako regionalna politika mora biti sustavna politika u kojoj dolazi do izražaja sinergija državne i lokalne vlasti te je stoga potrebno jako partnerstvo i na nacionalnoj razini, i da je tu potpora Hrvatskoga sabora njihovom radu neupitna.

Ustvrdio je i kako se osobno, u susretima s čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave, uvjerio da je proces decentralizacije, posebno one fiskalne, polučio dobre rezultate. "Prošli tjedan posjetio sam Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje čiji su proračuni značajno uvećani što je odmah imalo za posljedicu ulaganje u infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte", rekao je Jandroković te poručio da s tim procesom treba nastaviti.

Osim toga, dodao je, Hrvatska ima na raspolaganju do 2020. godine 80 milijardi kuna, od čega 63 milijarde za kohezijsku politiku.

"Zadnji podaci govore da sve hrvatske županije koriste europska sredstva. Međutim, povlačenje sredstava treba se poboljšati i ubrzati. I tu županijske razvojne agencije imaju važnu ulogu", istaknuo je Jandroković. 

Kuščević: Reformske mjere su krenule

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je kako je jedna od mjera u ovom reformskom području utvrđivanje modela funkcionalne i fiskalne decentralizacije, čiji je krajnji cilj poboljšanje funkcionalne raspodjele nadležnosti i učinkovitosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te je Hrvatsku zajednicu županija pozvao da se na aktivan način uključi u taj  proces.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac pozvala je županije da međusobno surađuju i zajednički planiraju projektna ulaganja.

U javnosti se govori da nema dovoljno pripremljenih projekata, no odgovorno tvrdim da upravo sa županijske i lokalne razine ima tri puta više pripremljenih projekata nego što je dostupnih sredstava, rekla je.  

Predsjednik Hrvatske zajednica županija (HZŽ) šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je kako je HZŽ osnovana 2003. s ciljem promicanja interesa lokalne i regionalne samouprave. Tada je brojala 11 članica, a danas okuplja sve hrvatske županije i Grad Zagreb. "Kao predsjednik u drugom mandatu mogu iz prve ruke svjedočiti koliko smo napredovali i što smo sve postigli", rekao je. 

Pauk je zahvalio Vladi RH što je u njima napokon vidjela partnere i uključila ih u kreiranje Nacionalne razvojne strategije. "Vjerujem da ćemo danas konkretizirati daljnji smjer razvoja naših županija, na dobrobit građana iz svih dijelova Hrvatske. Spremni smo i vjerujem da ćemo zajedno izgraditi modernu, učinkovitu i pristupačnu samoupravu", poručio je Pauk. 

Prvi predsjednik HZŽ primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako se definitivno pokazalo da su sve što su od države preuzeli učinili efikasnijim, učinkovitijim, bržim, boljim... Založio se za ponovnu uspostavu Županijskog doma Hrvatskog sabora.

(Hina)