Osječko-baranjska

DOBRE VIJESTI

U travnju nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji

Nastavlja se trend smanjenja nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji. Potkraj travnja u Regionalnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Osijek evidentirano je 20 159 nezaposlenih osoba, što je za 1 741-dnu osobu ili 7,9 posto manje nego prethodnoga mjeseca, a za 4 390 osoba ili gotovo 18 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu

Smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je na čitavom području Osječko-baranjske županije. Najveći pad zabilježen je u Našicama, za 11,3 posto ili 340 osoba manje nego u prethodnom mjesecu, potom u Valpovu za 8,2 posto, Belom Manastiru 8,1, Osijeku 7,3, Donjem Miholjcu, 6,9 i Đakovu za 6,4 posto.

U usporedbi s istim razdobljem lani smanjenje nezaposlenosti također je zabilježeno na čitavom području Županije, a najizraženije u Našicama za gotovo 30 posto i Belom Manastiru za više od 25 posto, izvijestili su iz Regionalnog ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlenost se u prva 4 mjeseca ove godine smanjivala prosječno mjesečno za 2,9 posto, na što je utjecalo povećanje u siječnju od 3 i pol posto i smanjenje od veljače do travnja za 5 posto.

Također, zabilježeno je smanjenje nezaposlenosti na mjesečnoj i godišnjoj razini svih razina obrazovanja, kao i nastavak smanjivanja nezaposlenih osoba bez radnoga iskustva.

Inače, tijekom protekloga mjeseca poslodavci su prijavili 1 198 slobodnih radnih mjesta, što je 150 mjesta manje nego u prethodnom mjesecu, a čak 1942 radna mjesta manje nego u travnju prošle godine. Razlog tome, kako navode u Zavodu, je što su poslodavci iz javne uprave i obrane tijekom prošlogodišnjeg travnja prijavili više od 1700 slobodnih radnih mjesta za rad u javnim radovima.

Potkraj protekloga mjeseca Osječko-baranjska županija imala je nešto manje od 106 tisuća radno aktivnih stanovnika, odnosno 2,4 posto manje nego istoga mjeseca prošle godine.