Osječko-baranjska

27. OBLJETNICA 3. GARDIJSKE BRIGADE

''Put naših Kuna je put hrabrosti''

Više od 360 poginulih i 16 nestalih. Veliki su to gubitci koje su pretrpili pripadnici 3. gardijske brigade "Kune" od kojih je još više od 1080 bilo i ranjeno. Niti jedna druga brigada Hrvatske vojske nije imala toliko gubitaka, ali sudjelovanjem u brojnim i najvažnijim akcijama njihovi suborci pobrinuli su se da nije uzalud. Počast svim pripadnicima odana je u Đakovu na 27. obljetnicu osnutka njihove brigade.

''Put naših Kuna je put hrabrosti''   FOTO:Republika.eu
Piše: Antonio Bunoza / STV

U Đakovu danas ponovno u zajedništvu, okruženi prijateljima, obiteljima i svima drugima koji su im došli odati počast uz misno slavlje u katedrali. Prije 27. godina, nakon osnutka 3. gardijske brigade, "Kune" su bile u potpuno drugačijoj situaciji. Oko njih, kažu, u određenim trenutcima bila je sva sila agresora.

"Pripadnici 3. gardijske su bili ratovali od istoka dolje do juga. Cijela 4. bojna 3. gardijske brigade je nestala u Vukovaru. Bili smo na svim ratištima. Od pojedinačnih malih akcija do na kraju Bljeska i Oluje", kaže Mladen Kruljac, ratni zapovjednik 3. gardijske brigade.

Najlakše je nabrojati na kojim ratištima nismo bili, kaže predsjednik domaćinskog, đakovačkog ogranka Udruge veterana 3. gardijske brigade "Kune", Damir Kovačević, a jedna od kruna je bila operacija Maslenica.

"Gdje smo jednim helikopterskim desantom iz slavonske ravni na jedan krš i kamen, totalno nepoznat prostor, nepoznat teren, gdje smo imali strašne gubitke, a i borbu s trostruko nadmoćnijim neprijateljem. I sama izjava njihovog četničkog vođe koji je tada bio na tom području, Arkana koji je rekao preko njihovih uređaja: "tučemo ih ceo dan, a oni ne beže, to su bre fanatici". Tako navodim kako je bilo", priča Damir Kovačević. predsjednik Ogranka Đakovo UVTGB "Kune".

To samo govori o snazi i volji hrvatskog vojnika i naroda za borbu za svoju domovinu, kaže Kovačević. Osjećaji se uvijek miješaju u ovakvim trenutcima, a nama veteranima jedan od glavnih ciljeva je da barem dio tih osjećaja prenesemo na naš pomladak, dodaje. Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako su sve naše gardijske brigade štit i ponos Domovinskog rata.

"Put 3. gardijske brigade, naših Kuna je put hrabrosti, junaštva viteštva u Domovinskom ratu i još jednom ogromna zahvalnost za mir i slobodu. Naša zadaća, zadaća Hrvatske vojske danas je čuvati uspomenu na gardijske brigade i biti jamac sigurnosti i stabilnosti u Republici Hrvatskoj", kaže ministar obrane Damir Krstičević.

"Danas Hrvatska vojska baštini te vrijednosti i nikada neće zaboraviti žrtvu hrvatskih branitelja, gardijskih brigada svih ostalih postrojbi. Isto tako na tim vrijednostima, a posebno na ovoj žrtvi oblikujemo budućnost kroz mlade naraštaje, časnike, dočasnike i vojnike koji isto tako, ako zatreba moraju biti spremni na žrtvu na koju su bili spremni naši branitelji 90-ih godina", kaže Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH.

Ratne strahote nadaju se svi, neće se ponoviti. I dan danas braniteljska populacija se nosi s različitim poteškoćama, ratne traume njihova su doživotna borba, čulo se na obilježavanju. Za poginule su zapaljene svijeće i položeni vijenci.