Osječko-baranjska

UGOVOR IZMEĐU ŽUPANIJE I HRVATSKIH VODA

Za sufinanciranje projektne dokumentacije sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji 4,5 milijuna kuna

Ugovor o sufinanciranju 4,5 milijuna kuna vrijedne projektne dokumentacije 14 sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji, u petak su potpisali generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković i župan Ivan Anušić.

Za sufinanciranje projektne dokumentacije sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj župnaiji 4,5 milijuna kuna   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

Projektiranje ovih sustava vrijedno je 4,5 milijuna kuna, od čega će 3,6 milijuna kuna osigurati "Hrvatske vode", a ostatak Županija iz svoga proračuna.

Đuroković je istaknuo kako će zajedničko ulaganje u projektnu dokumentaciju i daljnja suradnja na ovim projektima omogućiti brži razvoj navodnjavanja u Županiji.

Dodao je kako su već spremna četiri projekta, ukupno vrijedna 135 milijuna kuna, koji će se nominirati za sredstva Programa ruralnog razvoja, a omogućit će navodnjavanje na novih 1750 hektara.

Svi pripremljeni projekti mogu se s 85 posto iznosa sufinancirati euorpskim sredstvima, a ostatkom iz državnog proračuna. Kasnije će Osječko-baranjska županija te sustave dobiti na upravljanje, kazao je Đuroković.

Podsjetivši kako je prošle godine završen sustav navodnjavanja na pet tisuća hektara u Baranji, Đuroković je kazao kako im je želja ubrzati razvoj navodnjavanja na području Donjeg Miholjca i Valpova, gdje za to ima velikih potencijala.

Sustavi navodnjavanja su strateški projekti prve kategorije za ovu Županiju, u pitanju su velike investicije, koje moramo razvijati i koje će u budućnosti biti nezaobilazne za poljoprivredu i proizvodnju hrane, ocijenio je župan Anušić.

Dodao je kako se početak izgradnje tih sustava navodnjavanja očekuje iduće godine, iako je kod nekih s obzirom na dosadašnje pripreme to moguće i ranije, a župnijske će uprava učiniti sve, rekao je, da budu u funkciji tijekom ovoga mandata.