Gastro

DONOSIMO NEKOLIKO SAVJETA

Pravilnim odabirom i pripremom do sigurne konzumacije hrane tijekom blagdana

Oni koji nisu stigli jučer, danas će obaviti kupovinu namirnica za blagdanski stol. Na popisu će se neizostavno naći i jaja. Uoči blagdana Ministarstvo poljoprivrede provelo je kontrolu subjekata u poslovanju s hranom koji imaju odobrenu djelatnost pakirnog centra za jaja, kao i objekata za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature, a inspekcija je uzorkovala jaja s ciljem utvrđivanja zdravstvene ispravnosti. Dobra vijest je da ni u jednom uzorku nije utvrđena prisutnost salmonele. Kako bi ostalo sve u najboljem redu, donosimo vam nekoliko savjeta kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana.

Pravilnim odabirom i pripremom do sigurne konzumacije hrane tijekom blagdana   FOTO:STV
Piše: Jelena Grgić / STV

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako bi izbjegli pojavu bolesti podrijetlom iz hrane, važno je znati pravilno postupati prilikom pripreme, ukrašavanja i konzumacije jaja. A kako prepoznati jesu li svježa?

Svježina jaja se može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.

Za konzumaciju, jaja treba prije termički obraditi. Kako ih najbolje i najsigurnije skuhati?

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojanja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. A za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Načini bojanja jaja su raznoliki, a boja je na tržištu sve više.

Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka.

Ukoliko više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja naime, potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, tako da sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. A što se tiče ostalih namirnica za blagdanski stol, savjetuje se biranje onih koje nisu lako pokvarljive. Dobro bi bilo i kupovati količinu hrane koja se može potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugo, obavezno provjeriti rok trajanja proizvoda, a čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a smrznute u zamrzivač.