Ostalo

PRAVOSUĐE

Predsjednik Vrhovnog suda: Brzina sudskog postupka nije uvijek kvaliteta

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa komentirao je problem dugotrajnosti sudskih postupaka rekavši da prvostupanjski postupci u Hrvatskoj prosječno traju 300 dana te da bi oni svakako mogli biti brži, ali je pitanje hoće li to donijeti kvalitetu.

Đuro Sessa   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Novinari su pitali Sessu za problem dugotrajnosti postupaka navodeći kako još nije potvrđena optužnica protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u slučaju Agram. Iako je prošlo više od dvije godine od podizanja, optužnica u slučaju Agram protiv Bandića i ostalih još nije pravomoćna. S obzirom na to očekuje se da će mu imovina biti odblokirana. Pogrešno je na temelju nekoliko medijski eksponiranih predmeta donositi generalnu ocjenu o brzini sudova, rekao je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

"Prosječno postupci u Hrvatskoj pred sudovima prvog stupnja traju oko 300 dana, odnosno 10 mjeseci. Neki traju kraće, a neki traju dulje. Mogu li se ubrzati, mogu, sve se može ubrzati, samo je pitanje je li brzina uvijek kvaliteta", rekao je Sessa.

Na novinarsku konstataciju kako postoji opasnost da slučaj protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija ode u zastaru, te da se na Vrhovnom sudu više od godinu odlučivalo o prijevodu na mađarski, Sessa je rekao da nije sudac u tom predmetu, ali smatra kako kazneni odjel Vrhovnog suda ne bio smio biti žalbeni, odnosno da bi postupci bili brži kad bi se osnovao visoki kazneni sud.

Upitan je li sramotno da "slučaj Maškarin" padne zbog zastare, Sessa je rekao kako ne bi htio biti ciničan jer je to vrlo ozbiljan predmet, te da misli kako se to nije trebalo dogoditi.

"Meni se čini da je to pitanje prije svega medicinske struke, a suci naravno nisu medicinari, pa je u tom jednom srazu puno toga trebalo naučiti. S druge strane, zastara jeste institut, moguća je zakonom, pa kad se dogodi ne bi trebalo od toga praviti preveliko pitanje osim u bitnim predmetima", poručio je Sessa.

Tu se govorilo o kaznenoj odgovornosti liječnika, a što se tiče gospodina Maškarina u osnovnoj stvari tu će on dobiti, pa pitanje njegove zadovoljštine neće biti dovedeno u pitanje, zaključio je Sessa.