Politika

USKLAĐIVANJE S EUROPSKIM DIREKTIVAMA

Sabor u srijedu o paketu zakona iz resora Ministarstva zaštite okoliša i energetike

Hrvatski sabor ovotjedno plenarno zasjedanje započinje u srijedu raspravom o paketu zakona iz resora Ministarstva zaštite okoliša i energetike među kojima su Zakon o zaštiti okoliša, istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kao i onaj o zaštiti prirode, a kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Sjadnica Sabora   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: HINA

 Izmjenama Zakona o zaštiti okoliša rješavaju se pitanja  koja se odnose na procjenu utjecaja zahvata na okoliš, sigurnost odobalnih naftnih i plinskih djelatnosti, integrirano sprječavanje i kontrolu onečišćenja, odnosno industrijskih emisija te štete u okolišu.

Prijedlog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika definira nadležnost za obavljanje pojedinih poslova uključujući i sve neophodne aktivnosti prilikom realizacije projekata istraživanja i eksploatacije ugljikovodika i geotermalnih voda, kao i realizacije projekata skladištenja prirodnog plina i trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida u skladu s međunarodnom praksom. 

Izmjenama Zakona o zaštiti prirode radi se usklađivanje s europskim direktivama o očuvanju divljih ptica, a koja se odnosi na očuvanje prirodnih staništa te divlje faune i flore.

(Hina)