Osječko-baranjska

BLAGDAN SVETOG VINKA

Blagoslovom vinograda započela vinogradarska godina u Trnavi

Vinari, vinogradari, enolozi, ali i svi drugi ljubitelji dobre kapljice danas obilježavaju blagdan svojeg zaštitnika svetoga Vinka, a vinogradi diljem Slavonije, Baranje i Srijema puni su posjetitelja. Blagoslovom nadbiskupijskih vinograda i mladog vina nova vinogradarska godina započela je i u vinogorju Trnave.

Blagoslovom vinograda započela vinogradarska godina i u Trnavi   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Blagoslovom nadbiskupa Hranića i nadbiskupijski vinogradi spremni su za novu vinogradarsku godinu. S ovih obronaka potječu misna vina koja su dio euharistijskih slavlja u Crkvama diljem Slavonije i Baranje, i zato se, istaknuo je nadbiskup o njima vodi posebna briga. Kazao je i kako Bog čovjeku daje zemlju i sunce, kao i pamet da zemlju obrađuje, no kako za dobro vino treba i ljudskog znoja.

"Svakako da treba i znoja, i dragi Bog nas je stvorio kao svoje suradnike, on je stvorio čovjeka kao homo ludens, kao čovjeka stvaralaštva i kreativnosti i zato ne možemo skrstiti ruke, nego čovjek je pozvan uređivati ovu zemlju, davati svoj doprinos", rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

No, u svemu tome treba voditi brigu da poštujemo Boga i njegove zapovjedi, nastavio je nadbiskup Hranić.

"Da vodeći brigu o ovoj zemlji budemo i solidarni, da imamo osjećaja jedni za druge, da bude etičnosti, poštenja, dobrote, zajedništva u gospodarstvu i da nitko ne stradava i da nitko ne bude lišen ovih dobara, jer dragi Bog je stvorio ovu zemlju i kad bismo bili solidarni svi skupa bilo bi dovoljno i kruha ruha za sve nas", ističe Hranić.

A nadbiskupijski vinogradi proslavili su prije par godina čak tri stoljeća neprekinute tradicije proizvodnje biskupijskih misnih vina. Tvrtka Misna vina d.o.o u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije ovdje ima 30 hektara vinograda, te nešto nasada jabuka. Godišnja proizvodnja je 140 do 180 tisuća litara vina godišnje, a planira se proširenje.

"Iskrčili smo jedan dio površine i vršimo zakozvano zanavljanje vinograda sa sortom Traminac koja je inače naša glavna sorta odnosno najzastupljenija u našoj proizvodnji, na pet hektara površine", rekao je glavni enolog tvrtke "Misna vina" d.o.o. Miroslav Bošnjak.

Osim Traminca ovdje se proizvodi i Chardonnay na 8 hektara, graševina na pet i pol, te na tri hektara crvene sorte – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franck i Merlot.