Osječko-baranjska

OBORENI SVI DOSADAŠNJI REKORDI

Samo na Gezinoj fišijadi – banane u fišu i srneći fiš

Peta po redu Memorijalna fišijada Geza Gudlin oborila je sve dosadašnje rekorde. Nekoliko tisuća posjetitelja, te više od 170 ekipa okupilo se u Tvrđi u Firingerovoj ulici s jednim ciljem – osvojiti prvu nagradu. A kako se ova manifestacija održava po Gezinom životnom načelu "Svima svega i sve naopako" prvo mjesto zapravo osvaja najgori fiš.

Samo na Gezinoj fišijadi – banane u fišu i srneći fiš   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Iznad Tvrđe oblak dima, zna se da je u tijeku Gezina fišijada. Pravila su jasna. Kućni red kao da ga je sam Geza pisao. Točno se zna što se smije, a što ne, te koje su sankcije. Fišijada se u godinu dana doslovno udvostručila. S prošlogodišnjih 86 ekipa do današnjih 172 i svi se bore za titulu najgoreg.

"Ne znam što je tim ljudima da svi žele skuhati najgori fiš u Hrvatskoj. Ne znam što je s njihovim glavama. Moram još napomenuti da se ove godine pojavio Davor Dretar Drele da brani, on je slavodobitnik prve nagrade prve fišijade Geza Gudlin. Došao je to časno obraniti do zadnje kapi graševine", rekao je organizator Tomislav Barić.

Časni sud na čelu sa Željkom Širićem od samog početka obilazio je kotliće i zgražao se nad najgorim fiševima.

"Ovo što mi miriši, izgleda da ubacuju, koriste se nedozvoljenim sredstvima. Susjedi suparnici ubacuju nedozvoljene stvari u fiševe tako da ćemo imati vrlo deliaktan zadatak. Hoće bit kaznenih bodova? Pa već smo neke i isključili. Koje godine je do sada bio najgori fiš? Prvi. Prvi pa najgori? Drele daleko najgori", rekao je sudac Željko Širić.

A popularni Drele i njegova ekipa Maltretatori ponosno ističu plaketu za najgori fiš. I ove godine došli su vrhunski pripremljeni s planom A, a za slučaj da nešto krene po dobru tu je i plan B.

"Ovdje skuhati najgori fiš nije mala stvar. To je kao da na Nou campu dobiješ Barcelonu 6:0, u gostima naravno. Tako da, mi smo ove godine odlučili napraviti jedan mix. Znači to će biti, ima nešto domaće ribe, ima nešto morske, ispod su takozvani pojačivači okusa. U slučaju da nam ovaj pokušaj ne prođe mi imamo spremnu srnu, ali srna je ulovljena dok je preplivavala Dravu. Dakle na pola korita rijeke Drave je ulovljena srna i mi smo ju gonjali s jedne do druge obale čamcem dok ona jadna nije malaksala i onda smo je izvadili za uši van i sad smo malo napravili. To je u principu isto riječna životinja tako da je to u principu isto fiš", rekao je Davor Dretar Drele.

No i konkurencija napreduje. Iz rukava se izvlače do sada neviđeni asevi, neuobičajeni sastojci i tropsko voće, a mito i korupcija najnormalnija su stvar.

"Banana je glavni sastojak da jednostavno izjednači svemoguće kiseline, onu kiselost i slanost i to na kraju. A dajemo ju u kriškama."

"S obzirom da je ovo 5., na četiri smo bili diskvalificirani prije početka i to zato što smo pokušali podmititi sud s nedovoljno novaca. Ovaj put smo pripremili dovoljno novaca, al' su rekli da će bit blago popustljivi prema nama, pa se nadamo bar da ćemo ući u konkurenciju."

A u konkurenciji su glazbenici, političari, gospodarstvenici, sportaši, ugostitelji. Geza je kroz svoj zabavljački duh čak i 14 godina nakon svoje smrti uspio okupiti sve ove ljude u Tvrđi i natjerati ih na pjesmu i veselje.

Na kraju je treće mjesto i titulu "loš fiš" osvojila ekipa Jeger, drugo mjesto i "malo manje loš fiš osvojile su Lavine, a Tomislav Gudlin osvojio je titulu najgoreg fiša.