Ostalo

IZNADPROSJEČNO VISOKE TEMPERATURE

Poljoprivrednici strahuju za usjeve zbog vremenskih uvjeta

Iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine ponovno bi mogle uzrokovati veće štete na usjevima poljoprivrednika. Mnogi se još nisu oporavili od gubitaka uzrokovanih ranim cvjetanjem i mrazom od prethodnih godina, a očekuje se da će se slična epizoda odigrati i ove godine. U problemima su i proizvođači suhomesnatih proizvoda.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Zbog vremenskih uvjeta koji ne priliče zimi poljoprivrednici strahuju za sudbinu svojih usjeva. Iako je temperatura ovih dana u padu, i dalje je iznadprosječna za siječanj. Postoji velika opasnost od ranog cvjetanja pa bi prvi mraz mogao uzrokovati velike materijalne štete. Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić upozorava kako bi posljedice mogli osjetiti voćari, vinogradari, ali i pčelari.

"Nažalost ovakvo vrijeme nagovještava sličnu godinu kao prije jer već imamo slučajeva da su određene vrste počele bacati pupove, poput jorgovana, a to je samo uvod za kasnije", rekao je Jaić.Vinova loza je trenutno u punom mirovanju, a opasnost nastaje kada krene vegetacija i kada je svaka negativna temperatura pogubna za mladice, upozorava profesor Edi Maletić sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

"Nisu dobre ovako neobičajno visoke temperature tijekom zime u razdoblju mirovanja jer snižavaju otpornost vinove loze prema niskim temperaturama", kaže Maletić. Maletić kaže nerealno je očekivati da do travnja ili svibnja neće pasti temperature i da neće biti jakih mrazeva. Nažalost, vinogradari nemaju puno opcija za zaštitu.

"Praktično jako malo, odnosno neki eventualno mogu dimiti. Međutim i to je gotovo nemoguće napraviti ili je vrlo teško i neisplativo", nadodaje Maletić. Ako se ovakvi uvjeti nastave, Jaić, pak, poljoprivrednicima poručuje: ‘Iskoristite mjere 4 i 6 programa ruralnog razvoja‘.

"Jedna od bitnih stvari je promjena kultura, promjena sadnog materijala, uzgoj drugačijih voćaka, nabava opreme protiv mrazeva, tuče i tako dalje", izjavio je Jaić. Od prošle godine aktivna je mjera 5 programa ruralnog razvoja, ali ista financira samo dio odštete. Kod vinograda i jabuka sama se šteta osjeća i drugu i treću godinu, a ova mjera može pokriti samo štetu prve godine, objašnjava Jaić i upozorava na još jedan problem.

"Problem je preskupih osiguranja poljoprivrednih kultura. Sama osiguranja ne daju odštetu koja se dogovara, nego je puno manja odšteta od ukupne koja ima." Topla zima stvara probleme i proizvođačima suhomesnatih proizvoda. Način na koji se oni bore s visokim temperaturama su ventilatori koji rade bez prestanka.