Politika

IZJAVOM IZAZVALA NIZ KRITIKA

Oporba opet poziva Murganić na ostavku

Jučerašnja izjava Nade Murganić izazvala je niz kritika, oglasila se i pravobraniteljica Ljubičić. Ministrica se pokušava opravdati, a oporba traži njenu ostavku

Nada Murganić   FOTO:Marko Todorov / CROPIX
Piše: Media Servis

Nakon što je supruga župana Alojza Tomaševića - protiv njega povukla optužbe za obiteljsko nasilje javnost je zgrozio komentar ministrice obitelji i socijalne skrbi HDZ-ove Nade Murganić zbog čega su je oštro kritizirale pojedine udruge. Evo jučerašnje izjave ministrice.

"To vam je tako u braku, meni je žao uopće da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnosti o tome raspravlja", rekla je Murganić. Ministrica Nada Murganić nakon svega izrazila je žaljenje "ako je njezina izjava shvaćena kao relativiziranje" nasilja nad ženama jer, istaknula je, najoštrije osuđuje svako nasilje nad ženama. SDP je najavio da će zatražiti njezinu ostavku.

Zlatko Komadina:

"Skandalozno je da ministrica kaže - tako je to u obitelji, to znači tako je to u HDZ-u. Ona mora povući konsekvence, jedna je ostavka, a druga je opozov premijera", rekao je Komadina. Ako do toga ne dođe, SDP će opet pokušati smijeniti je u Saboru, no još nije prošao zakonski rok od posljednjeg glasanja o povjerenju ministrici. Podsjetimo oporba je tražila njenu ostavku zbog katastrofalnog prijedloga Obiteljskog zakona koji je iscurio u javnost pa zatim na brzinu povučen na doradu.

GLAS-ov Goran Beus Richemberg kaže da postoje i drugi načini kojima će u Saboru upozoravati na ovaj problem, a o ministrici kaže:

"Ono što je iskreno mislila to je jučer novinarima ispred Vlade i rekla, to je poziv na društvenu akciju da se u moru primitivizacije kojoj ova Vlada kumuje, pokuša stati na kraj tom vehementnom trpljenju najgorih mogućih društvenih fenomena, a obiteljsko nasilje svakako je jedan od njih."Upozorava da se još nije ratificirala Istanbulska konvencija koja bi omogućila da se nasilje u obitelji sprečava i u praksi. Dodaje da to govori kako Vlada i vladajuća stranka gledaju na problem obiteljskog nasilja.

"Na tragu čuvene tvrdnje o ženama kao drugotnim bićima. Iz te tvrdnje proizlazi pokušaj da se položaj žene u društvu i obitelji ostavi na razinama koje više priliče 19. i početku 20. stoljeća. To je skandalozno", zaključuje GLAS-ov zastupnik. Ako dođe do izglasavanja nepovjerenja, MOST će dati podršku, najavio je Nikola Grmoja.

"Nismo zeznuli ni prošli put kad su neki oporbeni zastupnici napustili Sabornicu prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi, mi smo svi bili unutra, tako će biti i ovaj put. Iako, ne sumnjam da će HNS i manjici i ovaj put spasiti ministricu Murganić, tako da ne vjerujem da će nešto od toga biti", rekao je Grmoja.

Oglasila se i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. U priopćenju je pozvala javne osobe da vode računa o svojim izjavama te da žrtve nasilja u obitelji nikada ne snose krivnju kao i da je nebitno jesu li žrtva i nasilnik u braku, partnerskoj zajednici, sadašnjoj ili bivšoj vezi. "To nikako ne može biti njihova privatna stvar", poručila je Ljubičić.

Na Facebooku se pak oglasio sin Mare i Alojzja Tomaševića zazivajući Boga i zahvaljujući mu se što je njegovu majku izvukao iz okova gorčine.