Rukomet

U ČETIRI GRADA VIŠE OD 100 TISUĆA NAVIJAČA

Sve je spremno za otvaranje Europskog rukometnog prvenstva, Červar objavio popis

Splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović je u četvrtak u zgradi gradske uprave primila izaslanstvo Europskog i Hrvatskog rukometnog saveza, a povodom sutrašnjeg otvaranja EP-a u Spaladium areni izjavila je da je sve spremno za početak natjecanja tijekom kojeg se u četiri grada očekuje više od 100 tisuća navijača.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Predsjednik Europske rukometne federacije Michael Wiederer je otkrio da vlada veliki interes za natjecanje, da je Hrvatska prva država u Europi koja će po drugi put biti domaćin Europskog rukometnog prvenstva, kao i da očekuje odličnu atmosferu u areni. Čak 175 zemalja će pratiti ovo prvenstvo, a s njega će izvještavati 130 medijskih kuća, a očekuje se da će u dvoranama biti 100 tisuća navijača.

"Europsko prvenstvo u rukometu je veliki događaj. Svi organizacijski odbori su se maksimalno potrudili. Ono što smo mi vidjeli je da prvenstvo praktički može započeti ovog trenutka jer je sve u potpunosti spremno", kazao je Wiederer. Još je rekao kako se Hrvatska dokazala kao odličan organizator takvih prvenstava što je pokazala na prvom Europskom prvenstvu 2000., kao i da u Hrvatskoj postoji velik interes za rukomet što je nagrađeno i od strane Europske rukometne federacije.
 
Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac je istaknuo da je hrvatska rukometna reprezentacija svjetski brend i da igrači trebaju težiti tome da uvijek budu najbolji, dodavši kako Hrvatska ima prednost s obzirom da je domaćin.
 
"Nema igrača koji se ne naježi kad uđe u Spaladium arenu, kada prije utakmice čuje taktove naše himne i nema igrača koji u toj situaciji od sebe neće dati petsto posto. Izbornik nam je vrhunski, zna raditi s igračima. Moramo biti pametni, koncentrirani i hladne glave. Stvorit će se odlična atmosfera, u to ne sumnjam. Njihov rad će se pokazati i na terenu. Sve je to sport. Nedostaje nam zlato i to nam je cilj, ali, ako i ne budemo prvi, neće biti tragedija", poručio je Grahovac, dodavši kako naši igrači igraju u svjetski poznatim klubovima pa se samim tim znaju nositi s pritiskom.
 
Za natjecanje je akreditirano 1.260 novinara i tehničkog osoblja, za drugu grupnu fazu i polufinale ima još ulaznica, a u svim gradovima će na glavnim gradskim trgovima biti postavljene fun zone, najavio je to direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza Silvio Njirić koji je dodao da očekuju da će program natjecanja pratiti više od 60 milijuna ljudi, kao i da će više od 60 posto ulaznica kupiti turisti.
 
Dogradonačelnica Hrgović je rekla da u organizaciji EP-a volontira 300 ljudi, da je grad odradio najveći dio aktivnosti koji su potrebni za natjecanje te je dodala da vjeruje kako će sve proći u najboljem redu. Hrgović, kojoj je predsjednik Europske rukometne federacije Michael Wiederer poklonio rukometnu loptu, pozvala je sve sugrađane i goste da uživaju u sportu, ali i u Splitu.
 
Europsko rukometno prvenstvo će se održavati od 12. do 28. siječnja u Splitu, Poreču, Varaždinu i Zagrebu, a prva utakmica će se igrati u petak u Spaladium areni gdje Hrvatska dočekuje Srbiju.

A izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar objavio je popis od 16 igrača na koje računa za Europsko prvenstvo, koje Hrvatska otvara u petaak u Spaladium Areni protiv Srbije. 

Hrvatsku će na Euru predstavljati vratari Mirko Alilović i Ivan Stevanović,, desna krila Ivan Čupić i Zlatko Horvat, lijeva krila Manuel Štreek i Lovro Mihić, kružni napadači Igor Vori i Željko Musa, lijevi vanjski Domagoj Duvnjak, Marko Mamić, Stipe Mandalinić i Jakov Gojun, srednji vanjski Luka Cindrić i Igor Karačić, te desni vanjski Marko Kopljar i Luka Stepančić. 

Iz prvotnog popisa otpali su vratar Ivan Pešić, pivoti Marino Marić i Tin Kontrec, te braniči Halil Jaganjac, Denis Buntić i Šime Ivić. 

"Nije lako ostaviti nekoga po strani, ali kao otac obitelji ja moram imati viziju kako bi došao do rezultata. Rukovodio sam se našim ciljem, trenutnom situacijom i stanjem igrača. Trener je onaj koji odlučuje i snosi najveću odgovornost. Sutra će biti 160 put da vodim Hrvatsku, a to nije malo, znači da ipak nešto znam", kazao je Červar, koji je dodao: 

"Svi koji više nisu na popisu su  u pripremi da mogu u svakom trenutku mogu uskočiti u reprezentaciju. Pravila su takva da već u Spllitu možemo promijeniti dva igrača, kada odemo u Zagreb također još dvaa i u samoj završnici dva igrača. Dakle, ukupno možemo promijeniti čak šest igrača i završnici dva i na to smo računali. Ja vjerujem u sve moje igrače, u svih 22".

Hrvatska EURO otvara u petak protiv Srbije u 20.30 sati.

"Emocije su povišene, a ja bi želio da moji momci sutra budu pravi. Srbi su se već odredili da sav teret i pritisak prebace na nas. Oni igraju na tu kartu da bi bili što manje pod pritiskom. Na nama je da to dekektiramo i da mislimo samo na našu igru. Prva utakmica je uvijek nešto posebno, sjećam se otvarranja SP 2009  kada nas protiv Južne Koreje spasila samo splitska publika, od koje očekujem veliku podršku i u petak".

Červar je kazao kako bi htio da hrvatski rukomet nastavi niz medalja na velikim natjecanjima, ali nije želio reći da su najveći favoriti za zlato.

"Želio bih da to ne bude impperativ, da se momci mogu opustiti i pokažu sve što znaju. Naravno da bih ja htio do zlata, mi smo uvijek favoriti i ponekad nas ne zadovoljvaju ni treća mjesta. Ali, unatoč tome,  ja se ne osjećam dovojno hrabrim da kažem da ćemo biti zlatni. Moramo zaslužiti to na terenu pored toliko dobrih ekipa, Francuske, Danske, Španjoske.... Ostario sam, ali sam još uvijek djetinjast i znatiželljan, uživam učiti od drugih. Kada to nestane, ja više neću biti trener", kazao je Červar. 

Izbornik je pohvalio svoja dva kondicijska trenera Peru Kuterovca i Mirka Krolu, ali i građane Splita.

"U ime igrača, stožera i Saveza zahvaljujem se gradu Splitu na svemu što čine za nas. Osjećamo veliko poštovanje prema svima koji nas na svakom koraku obasipaju pažnjom. Trudit ćemo se da ih ne razočaramo".