Republika TV

ADVENT U DARDI

Dvorac Esterhazy zablistao u božićnom sjaju

Živo blagdansko ozračje, unatoč niskim temperatura, zavladalo je Baranjom. Posebno je bilo u Dardi, na trodnevnoj proslavi adventa u dvorcu Esterhazy. Čuvena baranjska znamenitost, okićena lampicama i ukrasima, zablistala je u božićnom sjaju.

Piše: Marija Završki / STV

Radionice, izložbe, koncerti i Vilenjački bar – sve to, u toplom, domaćem izdanju čekalo je promrzle Baranjce. S toplim čajem i kuhanim vinom krenuli su u razgledavanje božićnih ukrasa. Šarenu dekoraciju izradili su najmanji vilenjaci.

"Napušemo balon malo ne trebamo puno oko toga motamo konac i onda kada ga dovoljno namotamo puknemo balon i nastane loptica", priča Lara.

Lara je uljepšala unutaršnjost dvorca Esterhazy dok je na samom ulazu posjetitelje čekao Božićni sajam. Medenjaci, slatkiši, kobasice – pravi ugođaj za svakog sladokusca. Izlagači su predstavili i prigodne rukotovorine. Kod Borisa su se mogli kupiti jedinstveni darovi – drvene rukotvorine za najmlađe.

"Glavni cilj nam je promovirati drvo, kao igračke, znači kompletno taj drveni asortiman daske za rezanje, male kutijice za nakit iako izrađujemo i veće stvari. Na našem tržištu je dosta slabo pokriven taj dječji asortiman ", priča Boris.

Trodnevni je sajam okupio oko tridesetak baranjskih proizvođača i udruga. Posjetitelje su zabavljali vilenjaci Dječjeg vrtića Radost iz Darde i osnovnoškolski zbor. To je samo dio bogate adventske priče, ističu organizatori iz Udruge Đola.

"Proveli smo zaista brdo različitih aktivnosti. Malo smo svašta nešto šareno, lijepo onako kako udruga Đola radi. Od hrpe radionica božićnih, pekli smo kolačiće, oslikavali gips i sve pno što se inače radi za Advent i adventske događaje. Plesne radionice, plesni studio, izložbe fotografija Darda kroz vrijeme feedback je zaista genijalan bez obzira na zločesto vrijeme koje nam je promrsilo planove, mi uživamo, mi se zabavljamo i nadamo se da će posjetitetlji to prepoznati", kaže Bogdanka Ćudić Vilić iz Udruge Đola.

"Ove godine Advent u Baranji najveći je dosada, peta godina je kako organiziramo ovaj program evo i dvije godine je Darda s nama u cijelom ovom programu i drago nam je zbog toga. Ovaj dvorac obitelji Esterhazy je jedinstvena lokacija koju treba iskoristiti koja se iskorištava na najbolji mogući način na koji mi to trenutno možemo napraviti jedna posebna čarolija, poseban ugođaj ovog dvorca, ovog adventa", kaže Željka Bagarić iz Turističke zajednice.

U popratnom programu nastupili su Plesni studio Brodway, ansambl CroArte i popularni Fluentes, a kao veliku adventsku završnicu jezero Đola osvijetile su lanterne. Advent u Baranji nastavlja se u Kneževim vinogradima u petak, 15. prosinca. Otvorenje je u Domu kulture, a posjetitelje čeka sajam, radionice te izrada najvećeg baranjskog medenjaka. U nedjelju se bira najljepši lampion, a u 19 sati na pozornicu stiže Mia Dimšić. Dan kasnije, svoja vrata otvorit će sajam u Belom Manastiru koji će trajati sve do Badnjaka.