Politika

OSVRNUO SE I NA POSJET BIH

Plenković o promjeni stava: Takvo spinanje onog što se nije izgovorilo nije dobro

Premijer Andrej Plenković još jednom je odgovorio na pitanje novinara zašto je došlo do promjene stava oko haške presude šestorci.

Premijer Andrej Plenković   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Media Servis

"Vi očito se ubrajate u one koji izvrću teze, idite na web stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu od tog dana i pročitajte izjave Vlade i vidjet ćete da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo nije dobro, nije primjereno. Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje", odgovorio je premijer uoči Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi u Opatiji. Ponovio je kako je Hrvatska poticala UN da osnuju Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, da Hrvatska poštuje presudu, ali da je nezadovoljna pojedinim dijelovima i kvalifikacijama. Osvrnuo se i na put u BiH.

"Ja sam išao u posjet BiH i Mostaru na razgovor s predstavnicima političkog vodstva Hrvata u BiH i sa svim strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora, nakon presude koja jest relevantna i bitna za cijeli hrvatski narod i braniteljske udruge. Razgovarali smo o njihovim reakcijama, o svemu što slijedi. Postigli smo visoki stupanj razumijevanja i na pijetet prema žrtvama", istaknuo je premijer Plenković.Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će njegovo Ministarstvo analizirati hašku presudu. Na pitanje što će se napraviti s tom analizom i zašto se radi Plenković kaže:

"Analiza sigurno nije lijek. Kad je riječ o lijekovima, jedini lijek koji postoji za presudu je revizija. Revizija je inače institut koji nazivamo izvanrednim pravnim lijekom. Da bi se revizija pokrenula o tome mora odlučiti netko od petorice Hrvata iz BiH i to onda eventualno može otvoriti politički prostor za uključivanje države", kazao je Plenković.Dodao je kako je Hrvatska tri puta tražila status prijatelja suda u ovom slučaju i to nijednom nismo dobili, što smatra da nije dobro.