Društvo

''PODRŽIMO DOJENJE ZAJEDNO''

Dojenje u zajednici još uvijek tabu tema

Iznimno je važno pružati podršku roditeljima u njihovoj roditeljskoj ulozi osobito u početku. Dojenje je isto tako bitan dio početka razvoja djeteta, a istraživanja pokazuju da djeca koja su hranjena majčinim mlijekom barem tri mjeseca, imaju 30 posto više rasta u ključnim dijelovima mozga zaduženog za jezik, emocije i razumijevanje. Potpora za dojenje mogla se dobiti i u Osijeku.

Iznimno je važno pružati podršku roditeljima u njihovoj roditeljskoj ulozi osobito u početku   FOTO:Pixabay
Piše: Sanja Azenić / STV

Dojenje pruža najbolji mogući početak u životu u svim segmentima razvoja djeteta. No, jesu li toga sve majke svjesne? Znaju li dovoljno o dojenju? Zašto se boje razgovarati o tome i podijeliti probleme s okolinom? Neka su to od pitanja na koja zajednica treba pomoći u odgovoru. Oko dojenja, majke nerijetko u današnje vrijeme dobiju mnogo krivih informacija, te često imaju bojazan tražiti savjet. Ove godine Nacionalni tjedan potpore dojenju održava se pod sloganom "Podržimo dojenje zajedno"  te su se roditelji i bebe okupili u dnevnom boravku Dokkice kako bi razgovarali upravo o ovim problemima, kao i predrasudama oko dojenja.

"Razbijanje predrasuda da možda žena koja je aktivna u zajednici i koja ima puno nekakvih poslovnih obaveza da možda nije spremna za dojenje. Ja moram reći da to nije istina i dojenje za mene osobno je jedno zaista od najljepših iskustava u životu", kaže Ines Novak, predsjednica udruge ''Dokkica''.

"Radi se na tome da se svi čimbenici iz lokalne zajednice pa i šire uključe u ovoj hvalevrijednoj akciji koja doprinosi zdravlju, ne samo majki i djece nego i kompletne zajednice..na koji način se konkretno pomaže dojiljama? Patronažne sestre posjećuju dojilje kući po otpustu iz rodilišta, osim toga animiraju ih da se uključe u rad grupa za potporu dojenju koje nastavno pružaju podršku majkama i stručne savjete patronažnih sestara i savjetnice za dojenje", kaže patronažna sestra iz Doma zdravlja Osijek Zorica Kovač.

Dojenje je vještina koja se uči. I rješavanje uobičajenih problema sa dojenjem su vještine koje se uče. Mame koje doje, često brinu dobiva li njihova beba dovoljno mlijeka za pravilan rast i razvoj, a koliko dugo će majke dojiti ovisi isključivo o njima samima. A svoje iskustvo s mladim majkama i očevima podijelila je i Samira Hasanbašić koja doji svoju kćer 17 mjeseci.

"Bilo je jako teško. Ona je bila rođena kao velika beba i svi su nam rekli da trebamo dohranu, da njoj to nije dovoljno, da majčino mlijeko kao velikoj bebi treba puno više. Međutim, naše patronažne sestre su se stvarno potrudile oko nas i pomjogle su nam i mi smo uspjeli od samog početka. Bilo je teško, bilo je nonstop. A ciki, bilo je plakanja, bilo je mog plakanja, njenog plakanja, ali uspjele smo", kaže dojilja Samira Hasanbašić.

Majčino mlijeko je najkvalitetnija hrana za bebe koja osigurava stabilan rast i razvoj djeteta, štiti bebu od zaraznih bolesti, sprječava razvoj alergijskih oboljenja te poboljšava cjelokupni imunološki sustav djeteta, a bliskim kontaktom majke i djeteta pospješuje se bolji emocionalni i socijalni razvoj djeteta.