Politika

OSIGURANO 219 MILIJUNA KUNA

Sabor o Zakonu o hrvatskim braniteljima

Nakon stanki na dnevni red Sabora došao je novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Zakonom se vraća deset posto mirovine ostvarene po posebnim uvjetima, reguliraju se i druga prava poput naknade, očuvanja zdravlja, a opet se otvara i rok za ostvarivanje statusa branitelja kao što se i omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike HVO-a. Ministar Tomo Medved kaže koliko će to sve opteretiti proračun u idućoj godini.

Sjednica Sabora nastavljena je raspravom o Zakonu o hrvatskim braniteljima.   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

"Za provedbu ovog zakona planirano je dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja. Na poziciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava u 2018. planirano je dodatnih 64 milijuna kuna. Prema projekcijama Ministarstva financija, na poziciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava planirano je dodatnih 245 milijuna kuna za mirovinska prava iz zakona koja su u primjeni od 1. siječnja 2019. godine", objasnio je Medved. SDP-ov Mirando Mrsić kaže da se iz doprinosa ne mogu financirati mirovine branitelja, a dodaje da se i stvaraju dva tipa umirovljenika, branitelji koji smiju raditi četiri sata i umirovljenici koji ne smiju.

"Moramo to dopustiti i našim umirovljenicima koji su u prijevremenoj mirovini i kojima Zakon o mirovinskom osiguranju to ne dopušta. Želio bih da mi ministar objasni, ako netko ima opću nesposobnost za rad, kako može raditi", pitao je Mrsić.