Osječko-baranjska

LOŠI KRITERIJI DODJELE LIJEKOVA

U Osijeku obilježavanje Nacionalnog dana multiple skleroze

Udruga oboljelih od multiple skleroze obilježit će Nacionalni dan multiple skleroze u Osijeku 26. rujna, kako bi se javnosti skrenula pozornost na probleme s kojima se svakodnevno susreću oboljeli od te bolesti, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u osječkoj Gradskoj upravi.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

Predsjednica Udruge Mirjam Jukić izvijestila je kako će se taj dan, uz predstavljanje aktivnosti udruge, obilježiti šetnjom osječkom šetnicom uz Dravu i predavanjem "Sva lica multiple skleroze", koje će održati predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Silva Butković-Soldo.

Želimo ponovno upozoriti državu na loše kriterije dodjele skupih lijekova za multiplu sklerozu koje, prema svim istraživanjima, treba početi koristiti u samom početku dijagnosticirane bolesti. Umjesto toga, naša država lošim i zastarjelim kriterijima oboljele od te bolesti tjera u invalidnost, poručila je Jukić.

Zatražila je da Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvate kriterije koje je, još u ožujku prošle godine, preporučilo Hrvatsko neurološko društvo, kako bi oboljeli što ranije mogli dobiti potrebne lijekove i time povećati šanse za normalan život.

Govoreći o zapošljavanju osoba s invaliditetom Jukić je ocijenila kako Hrvatska ima relativno dobar zakon, ali je njegova primjena na terenu katastrofalna, što se posebice loše odražava na oboljele od multiple skleroze.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš kazala je kako se akcijom želi upozoriti na svakodnevne probleme te populacije i ukazati na simptome i liječenje bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 6000 osoba, uglavnom mladih.


(Hina)