Ostalo

"WIN-WIN-WIN SITUACIJA"

Konverzija švicaraca pozitivno utjecala na banke

Unatoč brojnim crnim scenarijima koje su banke nudile prilikom odluke o konverziji švicaraca za vrijeme vlade Zorana Milanovića, prema najnovijem biltenu HNB-a - posluju bolje, a smanjio se i udio loših kredita.

Bivši ministar financija Boris Lalovac   FOTO:Ivo Ravlic / CROPIX
Piše: Media Servis

To su za Media servis komentirali oštri zagovornici konverzije - zastupnik Goran Aleksić te bivši ministar financija Boris Lalovac

Aleksić kaže da su samo u prvoj godini konverzije banke poslovale s pozitivnom nulom, a da su iduće godine poslovale s dobiti. Prije toga su u deset godina ostvarile neto dobit od 40 milijardi kuna, s tim da Aleksić najavljuje da će banke morati vratiti još dio novca zbog nezakonitog mijenjanja kamatnih stopa. A konverzija je spasila 55 tisuća dužnika u francima.

"To je jedna win-win-win situacija. Država je dobila na većoj potrošnji građana, banke jer im se smanjio udio loših kredita, mogu poslovati s čistim bilancama, to je jedna situacija u kojoj su svi pobijedili, a nitko nije izgubio", poručio je Aleksić.Unatoč dobrim rezultatima banaka, još uvijek ostaje pitanje tužbe ZABA-e, tj. njenog vlasnika Uni-Credit banke iz Austrije protiv Hrvatske na arbitražnom sudu u Washingtonu. Podsjetimo Europska Komisija još je prije nekoliko godina upozorila zemlje članice da trebaju izaći iz bilateralnih ugovora, nego da se sporovi moraju voditi sukladno europskom pravu.

"Onda je jednostavno trebalo uložiti prigovor na nadležnog arbitražnog centra u Washingtonu. Ne znam je li to Vlada napravila, saznat ćemo to jednog dana. Prema tome arbitraža je nelegalna i Uni-Credit, točnije ZABA je trebala uložiti tužbu na hrvatski sud", smatra Aleksić. Bivši ministar financija, SDP-ov Boris Lalovac našao se pod velikim pritiscima zbog odluke o konverziji.

"Bilo je vrlo teško donijeti bilo kakvu odluku, jedino zajedno s udrugom Franak s kojom smo vjerovali da radimo ispravnu stvar i da će biti pozitivni učinci za gospodarstvo, to smo govorili cijelo vrijeme i drago mi je da je to tako ispalo", kaže Lalovac. Kaže da bi se sada Vlada trebala pozabaviti s problemom blokiranih građana.

"Ja se nadam da će ministar pravosuđa Bošnjaković zajedno s ministrom financija Marićem naći neki model da se taj dio sredstava odblokira i sigurno će to dati nekoliko postotaka BDP-a u gospodarstvu", zaključuje bivši ministar financija.