Politika

NJIH VIŠE OD 2600

90 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja s projektom pomoćnika u nastavi. Osigurana sredstva veća su od 90 milijuna kuna. Na godišnjoj razini financirat će se više od 2600 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju koji su uključeni u osnovnoškolske ili srednjoškolske programe u školama.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

"Ovo je važan projekt koji doprinosi povećanju socijalne uključenosti integraciji učenika s teškoćama u razvoju a sve u skladu sa Strategijom koju je donio Sabor. Cilj je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u škole kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i njihovu emocionalnu funkcioniranje u grupi", rekla je ministrica Blaženka Divjak.

„Provedbom ovogodišnjeg natječaja sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz 4 školske godine financirat će se 50 projekata ukupnog iznosa od 362.397.460,54 kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je četvrtu godinu zaredom provelo javne pozive, a za razliku od prethodnih godina kada se natječaj raspisivao i projekti provodili na razini jedne školske godine, ovogodišnjim natječajem osiguraju se sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi kroz 4 školske godine. Na godišnjoj razini iz Europskog socijalnog fonda povećali smo izdvajanja za više od 15,5 milijuna kuna u odnosu na školsku godinu 2016./2017“, istaknuo je pomoćnik ministrice Stipe Mamić.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i državna tajnica Branka Ramljak te najavila donošenje Pravilnika.

„Tijekom rujna bit će donesen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima koji će područje rada sa djecom s teškoćama riješiti na sustavan, kvalitetan i cjelovit način. Ovaj projekt daje dobre rezultate i to je jedino što je važno za djecu. U fokusu mora biti dijete i njegove potrebe, a škola okruženje koje omogućuje razvoj djetetovih kapaciteta i sposobnosti.“ 

Sredstvima Europskog socijalnog fonda će se osigurati podrška pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika za 2648 učenika s teškoćama u razvoju učenika u 725 različitih odgojno-obrazovnih ustanova već na razini prve školske godine. Ukoliko usporedimo podatke o broju učenika u okviru provedbe ovogodišnjeg natječaja s podacima iz prošle školske godine, kroz sredstva Europskog socijalnog fonda i sredstvima osnivača škola osigurat će se podrška za dodatnih 380 učenika s teškoćama u odnosu na prošlu školsku godinu.