Gospodarstvo

REKORDNE INVESTICIJE

Okreće li se Hrvatska elitnom turizmu?

I ova turistička sezona ruši rekorde. Ne samo po broju gostiju i broju noćenja već i po brojnim ulaganjima. Samo u ovoj godini investicije u našu, zapravo, glavnu gospodarsku granu iznose oko 800 milijuna eura. Mahom se ulagalo u hotele i resorte najviših kategorija. A nastavak tog trenada najavljen je i za sljedeću godinu.

Hotel na Brijunima   FOTO:Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Piše: Media Servis

Znače li ta ulaganja da se Hrvatska u potpunosti okreće elitnom turizmu? Znamo kolike su razlike u životnom standardu jednog prosječnog Hrvata i prosječnog, primjerice Njemca. Pa smo pitali ministra turizma Garija Cappellija hoće li si Hrvati moći priuštiti ljetovanje na našoj obali u godinama koje su pred nama.

"Hoćemo. Jer u ovom trenutku 17 posto je više domaćih gostiju u odnosu na prošlu godinu kada su cijene i više. Hrvatska nudi raznovrsnost, Hrvatska ima mogućnost da svakoga može smjestiti", kaže Cappelli.Na istom tragu je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, koji je preuzeo tu dužnost u srpnju.

"Nije dovoljno da samo imamo hotel sa pet zvjezdica, koji je uređen na visokom nivou. Cijela destinacija mora biti na razini pet zvjezdica. Mislim da tu još trebamo puno učiniti te da možemo imati nekoliko destinacija na razini pet zvjezdica. Ali Hrvatska je turistička zemlja koja je otvorena za sve segmente gostiju", kaže Staničić.Neke od destinacija, poput Dubrovnika, uspjele su se izprofilirati kao elitne.           

"Pojedine destinacije su ulaganjima u, prije svega, smještajne kapacitete taj nivo ponude digle na zavidnu razinu koja se može mjeriti s određenim svjetskim destinacijama. Mislim da je tu vrlo bitna kategorija destinacijski menadžment", smatra Staničić.Predispozicije za elitni turizam imamo, no razvoj pojedinih destinacija u tome smjeru neće rezultirati time da će nam leđa okrenuti naši tradicionalni gosti iz ne toliko bogatih djelova Europe, kaže ministar Cappelli.

"Mi želimo biti raznovrsna turistička ponuda. Dakle, da svaki turist nađe svoju nišu. Dali svoj apartman, svoj hotel, svoj restoran i svoju plažu. Dakle, da svatko nađe ono što može platiti na hrvatskom turističkom tržištu. A o tome ćemo otvoriti temu za vrijeme Dana hrvatskog turizma u Malom Lošinju, gdje ćemo pričati o primjerima kako to rade druge zemlje", kaže Cappelli.