Kino & Film

MNOGO NOVITETA

Počinje 23. izdanje Sarajevo film festivala

Projekcijom filma finskog reditelja Akija Kaurismakija „Druga strana nade“ večeras se otvara 23. izdanje Sarajevo film festivala. Do 18. kolovoza bit će prikazano 235 ostvarenja, a za nagrade se natječu filmovi iz četiri selekcije- igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Počasna Srca Sarajeva dobit će američki reditelj Oliver Stoun i glumac Džon Kliz.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 Ljubiteljima filmske umjetnosti i ove godine Sarajevo film festival ponudit će raznovrsne filmove s raznovrsnim sadržajem. Uvedene su i neke promjene, festival traje kraće za jedan dan i povećan je broj lokacija i uvedena još jedan kategorija, a to je najbolji studentski film. Statistiku nam donosi direktor festivala Mirsad Purivatra.

"Publika će imati priliku pogledati 235 filmova iz 54 zemlje koji će biti prikazani u 18 programa. Na planu širenja broja projekcija idemo u Općinu Ilidža i u Općinu Novi Grad, tako da će festival ove godine biti realizovan na rekordnih 14 screenova. Ove godine pokrećemo i studentskog natjecateljskog filma", rekao je Purivatra. Tu su i tradicionalni programi, za najbolji kratki, dokumentarni i igrani film. Ukupno 46 ostvarenja natjecat će se za nagrade Srce Sarajeva. Selektorica za igrani film Elma Tataragić.

"Selekcija je raznovrsna. Dok imamo filmove čija je radnja smještena u 80-e godine, imamo filmove koji se bave društveno angažiranim temama, imamo filmove koji se bave science fictionom. Selekcija pokazuje i stanje u regionalnoj kinematografiji. Primjetno je odsustvo naše mikroregije, rekla je Tataragić. S velikim nestrpljenjem, publika očekuje i dva bosanskohercegovačka filma. Film Muškarci ne plaču debitanta Alena Drljevića koji već privukao pažnju kritike i publike. Na festivalima u Karlovim Varima i Herceg novom bit će prikazan van konkurencije u igranom programu, a tu je i film Žaba Elmira Jukića koji će na filmskom festivalu imati svjetsku premijeru u okviru programu Open Air. Ove godine će biti dodijeljena i dva počasna Srca Sarajevu dobit će ih američki reditelj Oliver Stoun i glumac Džon Kliz.