Osječko-baranjska

PRODUŽEN ROK ZA LEGALIZACIJU

Rok za predaju zahtjeva za legalizaciju objekata je 30. lipnja 2018. godine

Sedam tisuća zahtjeva za legalizaciju građevinskih objekata predanih u Osječko-baranjskoj županiji još uvijek je nadopunjeno. Međutim, izmjenom Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama rok za podnošenje zahtjeva produžen je do 30. lipnja sljedeće godine, te će svi oni dobiti novu priliku da podnesu potpun zahtjev, rečeno je na prezentaciji Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Osječko-baranjske županije.

Ilustracija   FOTO: STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Svi koji su se upustili u postupak legalizacije znaju kako prikupljanje dokumentacije potrebne pri podnošenju zahtjeva nije nimalo jednostavan i lak, niti jeftin posao. Ne čudi stoga što je mnogo zahtjeva nepotpuno, a s obzirom da su u najvećoj količini pristigli pred istek roka i sam sustav je dobio veću količinu predmeta nego što može riješiti. S obzirom da je produžen rok s  novom izmjenom zakona, podnositelji nepotpunih zahtjeva, ali i svi ostali dobili su još godinu dana za legalizaciju svojih objekata. 

"Ova izmjena zakona gdje je omogućeno da se do 30.6. sljedeće godine podnesu novi zahtjevi nam je sad omogućila da te sve zahtjeve jednostavno odbijemo, obustavimo i htjeli smo to ovako i preko medija ljudima najaviti da ne bi došlo sad do neke panike, nitko nikakvo pravo izgubiti neće. Svi trebaju, samo oni koji trebaju sačiniti dokumentaciju podnijet novi zahtjev, imaju vremena do 30. 6. sljedeće godine i te zahtjeve ćemo onda moć rješavati onom dinamikom ovisno o tome koliko bude tih novih zahtjeva pristiglo", istaknuo je Ranko Radunović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Iz županije pozivaju sve koji nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju svojih objekata da to učine te da ne čekaju do kraja roka, a napominju i kako se čitav postupak izdavanja građevinskih dozvola sada može brže ostvariti.

"Želimo da se građevinska dozvola može u roku od 15 dana izdati svakom našem korisniku, svaki zahtjev koji se uputi našem odjelu i želimo te stvari ubrzati. Ali da bi se to moglo napraviti potrebno je, upravo ova koordinacija i određene informacije i stvari koje arhitekti i projektanti moraju napraviti da bi se ti zahtjevi mogli u roku od 15 dana izdati. Naš odjel će biti spreman i naš odjel je spreman već sada izdati svima građevinsku dozvolu, ali zahtjevi moraju biti potpuni", naglasio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Kako bi pomogli građevinarima, arhitektima, geodetima, ali i investitorima u pripremi dokumentacije za brže dobivanje građevinske dozvole, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Osječko-baranjske županije organizirao je veliki sastanak s predstavnicima komora, a tako će činiti i u buduće kako bi se taj pripremni dio mogao ubuduće odrađivati u kraćem vremenskom roku.